България е признала, че Европейската конвенция за правата на човека е била нарушена при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010 година. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред съда в Страсбург, съобщи неговият адвокат Васил Василев, цитиран от БНР.

Защитникът сезира Европейския съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената презумпция за невиновност.

Припомняме, Цонев бе задържан по обвинение в корупция, докато се намираше в болница. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: „Понеже сте абсолютен престъпник -  на колене". После с глава почти между краката той буквално е завлечен до болничния асансьор.

В жалбата до Европейския съд се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, както и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Тримата вече са оправдани от две съдебни инстанции. Чака се последната дума на Върховния касационен съд.

Съдът в Страсбург се запознал с жалбата на ексминистъра на отбраната. За нея уведомил специалната дирекция в Министерство на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения. На двете страни съдът е предложил да се споразумеят. Освен това е предложено на Николай Цонев да бъдат изплатени 15 000 евро. Той има срок до утре да обяви дали е решил да приеме или откаже тези условия, обясни адвокат Васил Василев.