Край на даренията в МВР. До края на седмицата вътрешният министър Цветлин Йовчев забранява всички дарения в повереното му ведомство, с изключение на тези по съвместни проекти или по международни договори.

Друга новост в силовото ведомство е и орязване пълномощията на МВР-шефа за разрешаване прилагането на СРС-та. Това предвиждат законови промени, намерили място в плана „Орешарски."
Очаква се до средата на август месец да бъде подготвен проект за нов закон за МВР, в който да бъдат прецизно дефинирани функциите на МВР и така накрая да се решат съществуващите към редица проблеми.

3 млн. лв. струват на МВР протестите
Още...

Трябва ясно да се разграничи отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството.
Министърът не трябва да влияе върху решението дали да се започне едно дело или не, както и дали трябва да се разреши прилагане на СРС или не.
Това коментира министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който заедно с главния секретар на МВР представиха предлаганите от тях мерки.

Планиран е засилен контрол при прилагането на СРС и повишаване ефективността при прилагането им.
Цветлин Йовчев поясни и че трябва да се приоритизира и използването на СРС-та. В момента могат да се подслушват 1250 телефона, като са определени квоти за Прокуратурата, ДАНС и МВР. Най-много се отпускат там, където са най-много оперативните работници.
Подслушванията ще спаднат с пъти, а ефективността ще нарасне, обеща още министърът и добави, че това ще стане, като всеки ръководител ще знае с колко ресурси разполага и той трябва да приоритизира исканията си.

Една от първите цели на МВР е структуриране на системата за Национална сигурност и изготвяне на Рамков закон за системата за национална сигурност.
„Беше работено от предишния парламент и ние ще използваме всички положителни идеи оттам и ще надградим с още положителни неща", обеща Йовчев и добави, че ще се стремят да се определят пълномощията за управление на системата от президента, Народното събрание и Министерски съвет.

Предвидени са и промени по линия на „Човешки ресурси". Според Йовчев и експертът, и полицаят трябва да бъде там, където има нужда от него. Именно заради това се готвят промени в патрулно-постовата дейност. До месец GPS-система започва да следи разположението на патрулите.
Има точка и за изграждане на система за персонална оценка на служителите, която ще бъде обвързана с кариерното развитие, така ще да се мотивират служителите.

Ръководният състав не е подготвен.
Много трябва да работим и за полицаите, които са на улицата. Това е изключително необходимо, но ще отнеме повече от две години, пресметна вътрешният министър.
Той обеща законови промени и с цел недопускане злоупотреби с оперативните дела, както и СРС-тата. Предвидени са и няколко нива на контрол на обществените поръчки.
Ще се правят и периодични изследвания за лоялност на МВР-служителите, в това число и преминаване на полиграф.

Цветлин Йовчев обеща и че полицейските ресурси ще се разпределят според картата на престъпността и „така повече няма някои да се разкъсват от работа".

Освен това ще се изготви и проект за наредба на МВР и ДАНС. Предвижда се ДАНС да се занимава с разследване производството и трафика на наркотици, а МВР с разпространението.
С тежките престъпления - отвличания, грабежи, взривове, ще са ангажирани МВР-служителите, а ДАНС ще бори корупцията по високите етажи и международния тероризъм.

От МВР обещаха да се погрижат и връщане доверието на хората. За всяка своя стъпка ще се отчитат пред медиите и обществото. Първите конкретни резултати се очакват до края на годината; вторият етап е през първото шестмесечие на 2014 година. Някой мерки ще се реализират след две години.