Война между Русия и съседна Украйна е малко вероятна. Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю за Руска телевизия, цитиран от Би Би Си.

Путин подчерта подкрепата си за последното споразумение от Минск за примирие и посочи, че това е най-добрият начин за стабилизиране на Източна Украйна.

Украйна обяви, че руски войски се бият в Украйна. Владимир Путин отрича това.

Външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия днес ще се срещнат в Париж, за да обсъдят спирането на огъня.

В интервюто Путин е запитан дали има реална заплаха от война, като се има предвид ситуацията в Източна Украйна.

„Аз мисля, че този апокалиптичен сценарий е малко вероятен и се надявам, че това никога няма да се случи", посочи руският президент.

Владимир Путин каза още, че ако споразумението от Минск се реализира, ситуацията в Източна Украйна постепенно ще се стабилизира.

Европа е толкова заинтересована от това, колкото и Русия. Никой не иска конфликт на ръба на Европа, особено въоръжен конфликт", допълни Путин.

Руският президент заяви, че в неговите очи пътят за мир в Украйна е ясен - договорката от Минск да бъде изпълнена.

Владимир Путин отхвърля обвиненията, че представители на администрацията на Кремъл са участвали в събитията на Майдана. Той ги определи като безсмислица, съобщава ТАСС.

Припомняме, миналата седмица украинският президент Петро Порошенко обяви, че доказателства показват, че съветникът на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков, е ръководил „групите от чуждестранни снайперисти", които стреляха и убиваха протестиращи на Майдана в Киев преди една година.

„Понякога съм изненадан от публичните изявления на украинското ръководство. Например от това, че представители на нашата администрация са участвали в трагичните събития на Майдана преди една година", заяви Путин.

Това е пълна безсмислица, толкова далеч от реалността, че дори може да се изненадате от къде идва", посочи още той.