Президентът на Руската Федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел потвърждават пълното уважаване суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се казва в декларация на лидерите по поддържане на комплексни мерки по изпълнение на Минските споразумения, приета на 12 февруари 2015 година.

Декларацията на лидерите е на базата на Минския протокол от 5 септември 2014 година и Минския меморандум от 19 септември 2014 година.

Германия и Франция ще окажат техническа поддръжка за възстановяване на банковата система в конфликтните райони и ще бъде създаден международен механизъм за съдействие осъществяването на социалните плащания.

Според лидерите укрепването на сътрудничеството между ЕС, Украйна и Русия ще способства за урегулиране на кризата.

Комплексните мерки по изпълнението на Минските споразумения, които са приети от  участниците в Тристранната контактна група (специалният представител на ОССЕ Хайди Талявини, руският посланик в Украйна Михаил Зурабов, бившият президент на Украйна Леонид Кучма и представителите на Донецката и Луганската народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницкий) включват:

Прекратяване на огъня в отделните райони в украинските области Донецк и Луганск, като трябва да влезе в сила от 00:00 часа ( киевско време) на 15 февруари 2015 година.

Изтегляне на тежкото оръжие от враждуващите страни на равно разстояние с цел създаване на демилитаризирана зона с широчина минимум 50 километра, като артилерийските системи с калибър 100 мм и повече трябва да бъдат изтеглени на безопасна широчина от 70 километра, а реактивните системи със залпов огън ( „Торнадо -С"), „Ураган", „Смерч" и тактически ракетни системи „Точка" („Точка У") на 140 километра от фронтовата линия.

- украинските войски трябва да се изтеглят фактически от настоящата фронтова линия, а въоръжените формирования на Донецка и Луганска области от линиите, упоменати в Минския меморандум от 19 септември 2014 година.

- изтеглянето на тежката артилерия трябва да започне да се осъществява не по-късно от втория ден от прекратяването на огъня и да завърши в течение на 14 дни. Този процес ще се осъществява със съдействието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ( ОССЕ) при поддържане на Тристранната контактна група.

Третата точка е свързана със съблюдаване изпълнението на примирието и изтеглянето на въоръжението от ОССЕ.

След изтеглянето на войските и оръжията трябва да започне диалог за провеждане на местни избори в съответствие с украинското законодателство и закона за местното самоуправление в отделните райони на Донецка и Луганска области. Не по-късно от 30 дни от датата на подписаната декларация Върховната рада на Украйна трябва да приеме постановление с указания за териториите, на които ще се приложи особеният режим в съответствие с горепосочения закон за местното самоуправление.

Пета точка е свързана със закон за помилване и амнистия, забрана за преследване или наказване на лица, свързани със събитията в областите Донецк и Луганск.

Следващата точка се отнася до освобождаване и размяна на всички заложници и незаконно задържани лица, което трябва да се осъществи след изтеглянето на въоръжението от фронтовата линия.

Осигуряване на безопасен достъп и предоставяне на храна и друга хуманитарна помощ за нуждаещите се в Източна Украйна.

Премахване на икономическата блокада и възстановяване социалните плащания за жителите на Източна Украйна. Киев трябва да възстанови също така банковите услуги в районите на конфликт.

Възстановяване на пълния контрол над държавната граница.

Провеждане на местни избори в отделните райони на областите Донецк и Луганск на основание на Закона за Украйна и конституционна реформа до края на 2015 година при условие, че се изпълни последната точка, която е свързана с промени в конституцията.

Изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военната техника, а също така наемниците от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групи.

Последната точка от документа е свързана с провеждане на конституционна реформа в Украйна, така че в края на 2015 година да влезе в сила нова конституция, предлагаща елемент на децентрализация специално за областите Донецк и Луганск.

В допълнение към точките влизат органите на самоуправление в Донбас да участват в назначаването на прокурори и съдии, в създаването на отряди народна милиция. Според особения статут на отделните райони в Донецка и Луганска области те трябва да получат правото на езиково самоопределяне и транстгранично сътрудничество с региони от Руската Федерация.