Президентът на САЩ Джордж Буш призова Конгреса да отмени федералния мораториум от 1981г., който забранява добива на нефт и газ в американския континентален шелф в Атлантическия и Тихия океан, както и в част от Мексиканския залив.

Това съобщи сайтът lenta.ru

Според Буш мораториумът е остарял и вече не е продуктивен. Според негова информация шелфът може да съдържа около 18 млрд. барела нефт, които ще позволят на САЩ частично да обезпечат нуждите си от гориво и да намалят зависимостта си от чуждестранни доставчици.

Съгласие с американския президент изрази кандидатът на Републиканската партия за негов наследник Джон Маккейн.

В същото време кандидатът на Демократическата партия за президент Барак Обама, който принадлежи към мнозинството в Конгреса, вече се обяви против отмяната на мораториума. Според него тази мярка няма да има ефект в близките години, защото шелфът трябва да бъде допълнително разработен. Според еколози промишлената разработка на американския континентален шелф ще доведе до замърсяване на околната среда.

Дискусията за необходимостта от отмяна на мораториума възникна непосредствено след като цените на нефта на световните борси достигнаха исторически максимум.