Софийски административен съд задължи президента Георги Първанов да огласи стенограмата от разговора си с Владимир Путин, проведен на 18.01.2008г. в София.

Решението на магистратите е по повод жалба на журналиста от националния седмичник „Десант" - Лъчезар Лисицов, съобщиха от изданието за news.bg.

Съдът дава указание на Президентството да предостави нa Лисицов поисканата от него информация, а именно - достъп до съдържанието на стенограмата от разговора между президента Георги Първанов и тогавашния президентна Руската федерация, както и съдържанието на стенограмата от двете официални делегации.

Според трайната практика на административния съд, Законът за достъп до обществена информация не допуска мълчаливи откази, тъй като става въпрос за основно конституционно право на гражданите.

Oт вестника посочват в тази връзка, че в законоустановения 14 дневен срок от подаденото заявление на журналиста, президентството не е дало отговор, което представлява мълчалив отказ и подлежи на съдебен контрол.

Според трайната практика на Административния съд, Законът за достъп до обществена информация не допуска мълчаливи откази, тъй като става въпрос за основно конституционно право на гражданите.

По тази причина винаги досега тези откази са били обявявани за противозаконни, коментира Александър Кашъмов, юрист от Програма "Достъп до обществена информация".

Това е от голямо обществено значение, защото българите имат право да знаят какви двустранни проекти са обсъждани по време на тези срещи, като например петролопровода Бургас-Александруполис, добави той.

News.bg потърси пресцентъра на държавния глава за потвърждение, но от там посочиха, че към момента нямат информация за подобно съдебно решение
По-късно обаче от Дондуков 2 съобщиха, че ще обжалват решението пред ВАС в законовия 14-дневен срок.

От вестник „Десант" ни предоставиха решението на магистратите.

Оспореният мълчалив отказ е издаден при неспазване на предвидената от закона форма, при извършено съществено нарушение на административно производствените правила и материално правни разпоредби, се посочва в решението на съда.

Изисканата информация е обществена, тъй като касае обществения живот на Република България, както и отношенията й в тази връзка с трета държава, пишат още магистратите.

Според тях неоснователно е възражението на ответника, че тъй като се касае за среща на „четири очи" съобразно международната практика, стенограма не се изготвя и съответно такава не може да бъде предоставено на жалбоподателя.

Целта на закона е гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти, а това може да стане само чрез получаването на обществената информация в нейния автентичен вид, а не интерпретирана от други лица.

На първо място съгласно нормална административна практика на официални срещи на президента, на дискусии и заседания да се води стенограма, а в конкретния случай е поисканата информация за официална среща на Президента на Република България, мотивират се още от административния съд.

Те допълват и че е обичайната международна практика при водене на разговори на „четири очи" е също да бъде воден протокол за разговорите от срещата, особено когато се касае за официална среща.

Това е така, тъй като под термина „на четири очи" се разбира среща - разговор между двамата ръководители на делегациите, без участието на самите делегации, но не означава конфиденциалност на разговора и изключването му от общата практика за водене на стенограма за съдържанието на разговора.

Припомняме, в началото на годината се разрази скандал между президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков, след като от президентството разпространиха стенограма от проведения разговор между двамата. Малко по-късно лидерът на ДСБ Иван Костов поиска публично да се оповестят и стенограмите от срещите на държавния глава с руския му колега.