Общо 161 души са задържаните в четвъртък вечерта при операцията на Столичната полиция в районите, където има струпване на бежанци и имигранти, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред БНР.

Той подчерта, че бройката е плаваща, тъй като в районните управления на полицията в столицата се водят нови задържани имигранти, а част от хората се освобождават, след като докажат с документи, че имат бежански статут.

Общо 16 000 са бежанците, преминали през центровете на държавна дирекция "Миграция" от началото на годината, обясниха от МВР.

Част от тези хора са заловени на границата с Турция, а  друга част - на границата със Сърбия при опит да излязат извън страната и да продължат към държави от Западна Европа.

От МВР обясниха, че акцията срещу нелегално пребиваващите в страната ни чужденци не е извънредна. Тя се провежда от няколко месеца и ще продължи и през следващите дни, обясниха от МВР.

Както вчера News.bg първи съобщиха, бяха задържани над 130 нелегално пребиваващи в страната ни чужденци. Те не притежават документи за самоличност и не владеят български език.