Имаме основание да наречем бежанската вълна от Сирия колосална. Близо 60% от имигрантите у нас разглеждат България като крайна дестинация.
Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов по време на кръгла маса в столицата „Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежища и имигранти".

Според оценката на Найденов за следващите 6 месеца ще нарасне потокът на имигранти към България като едва 60% от преминаващите границата ни са сирийци.
Стана ясно, че останалите 40% са граждани на Алжир, Афганистан, Мароко, Пакистан, Гана, Мали и други.

Кръглата маса е по инициатива на евродепутата Илияна Йотова, която откри събитието с думите, че от арабската пролет насам броят на бежанците в България се е увеличил с 206%, а цяла Европа се оказала изненадана и неподготвена.

Йотова заяви, че от 2014 година ще започне да функционира нов фонд за убежища и имигранти, който ще разполага с 4 млн. евро.
Стана ясно още, че в периода 20 - 22 януари догодина у нас ще пристигне нова мисия на ЕК, която ще посети местата за настаняване на бежанци у нас.

Отношение по темата взе и лидерът на БСП Сергей Станишев, който обърна внимание на провелия се тази сряда Консултативен съвет по национална сигурност по въпроси свързани с бежанците.
Станишев даде положителна оценка на заседанието на съвета, тъй като според него общото послание от КСНС е, че има обща политика на политическите сили у нас по темата с бежанците.

Лидерът на социалистите се похвали, че страната ни има план за действие, който обхваща всички институции на изпълнителната власт.
„Имаме силна историческа традиции за толерантност. В условията на криза и бедност бежанската вълна създава условия за страхове и ксенофобия. На това българското общество трябва да даде отпор", категоричен бе Станишев.

Той изтъкна в същото време, че за България 10 хил. души имигранти са изключително голям проблем. „Затова ще разчитаме на европейската помощ - и техническа и финансова".

Необходимо е новият фонд за бежанци да разпредели достатъчно средства за страните, които са външна граница на ЕС, отбеляза Станишев.
По думите му европейският съюз трябва да намери баланс между тезата, че трябва да се укрепи като крепост срещу имигранти и тезата, че трябва да приеме всеки бежанец, независимо от мотивите му.

Стана ясно още, че в момента общият брой на нелегалните имигранти у нас е 9820 души. Тази информация бе дадена от зам. вътрешния министър Васил Маринов по време на кръглата маса.

Той заяви, че страната ни си поставя за цел да ограничи 3,5 пъти достъпа на влизащите на територията ни имигранти и да увеличи 2 пъти броя на извежданите такива.
В момента се организира полет за извеждане на редица иракчани, които пребивават у нас нелегално. Предстои да бъдат изведени още над 400 алжирци и 300 афганистанци.