Издирването на либийския лидер Муамар Кадафи, с което активно се занимават новите либийски власти и спецслужбите на редица западни държави засега не се увенчават с никакъв успех, съобщават чужди медии.

Всъщност трудно и може да се говори за постигане на положителен изход от издирването, защото редица либийски градове се намират под контрола на верните на сваления полковник армейски части.

Родният град на Кадафи Сирт, разположен на средиземноморското крайбрежие, Бани Валид, Себха продължават да оказват ожесточена съпротива на частите на Преходния национален съвет на Либия.

В тази ситуация Преходният национален съвет заяви готовността си да удължи срока на ултиматума към привържениците на Кадафи до 12 септември за прекратяване на кръвопролитията.

„Либийците са длъжни да покажат на целия свят, че са нация, способна за единение", заяви председателят на ПНС Мустафа Абделджалил.

В медиите се изнася противоречива информация къде в момента се намира Муамар Кадафи. Досега се появиха версии, че той е направил опити да намери убежище в

Буркина Фасо, а колона от 200 либийски военни автомобила е пристигнала в нигерския град Агадес.

В същото време официалните власти опровергаха съобщенията, че страната му е дала убежище на полковника. Подобни изявления направиха и нигерските власти.

По последни данни, предоставени на въстаниците Кадафи се насочва към границата на Чад с Нигер. Той бил забелязан в южната част на страната, в района на пограничния с Алжир град Гат. Също така телевизионният канал Ал-Арабия е съобщил, че са арестувани двама армейски генерали от режима на Кадафи Шаабан Абдел Ванис и Масбах ал-Аруси.