Фондация „Четири лапи" заявява подкрепата си към полицията за разследване на престъпления срещу животни, съобщават от пресцентъра на МВР.

В писмо до МВР шефа Румяна Бъчварова от фондацията изразяват готовност да се включат с наши и чужди експерти в организираните обучителни семинари на служителите на реда.

Припомняме, в началото на месеца стана ясно, че у нас се поставя началото на зоополиция, която ще подпомага разследванията за осакатяването и убийствата на животни. Родната зоополиция ще е по модела на холандската. У нас зачестяват случаите на жестокост над животни пред очите на деца, на детски площадки.

Специален ресурс за зоополицията няма да е нужен, тъй като родните полицаи ще се специализират в разкриването на зоопрестъпления.

За 2012 г. са регистрирани 103 престъпления срещу животни, 21 са разкрити. През 2013-а са регистрирани 180 престъпления срещу животни, като разкритите са 30. За 2014-а статистиката показва - 181 посегателства над животни и 31 разкрити.

В писмото си „Четири лапи" изтъква, че първата стъпка към създаването на т. нар. зоополиция е ясен сигнал, че на престъпленията с животни ще бъде отделяно нужното внимание и време от страна на структурите на МВР.

Фондацията изразява задоволството си от издадената заповед, в която към СДВР и Областните дирекции на МВР се определят разследващи полицаи, които да работят по досъдебни производства, касаещи престъпни посегателства върху животни.