От днес работодатели и безработни лица до 29-годишна възраст могат да подават заявления в бюрата по труда по програма „Първа работа", обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той уточни, че стойността на програмата е 20 млн. лв. и подчерта, че тя включва стимули за работодателите.

Включените в програмата младежи ще получават ваучери за професионално обучение в зависимост от потребностите на работодателя. За период от 6-12 месеца ще бъдат предоставени средства за изплащане на заплатите и осигуровките на наетите младежи, съобщи още Младенов.

Очакванията са 700 души да бъдат включени в обучение, 1630 души да бъдат включени в курсове за придобиване на ключови умения.
По всички схеми за младежка заетост до края на тази година се очаква да бъдат наети на работа 10 хиляди души на възраст до 29 години, съобщи Младенов.

Ще бъде разширена схемата за стажуване, съобщиха още от министерството. От 17 септември бюрата по труда ще приемат заявления от администрации.
Стойността на тази схема е 35 млн. лв. и общо броят на младите хора по нея се определя на над 8 хиляди души, продължителността е 6 месеца, а размерът на възнаграждението за стаж е 400 лв.

Тотю Младенов съобщи, че е разпоредил на директорите на бюрата по труда и Агенцията по заетостта да направят необходимото информацията за програмата „Първа работа" да стигне до колкото може повече малки и средни предприятия.