Все още няма сближаване между позициите на различните парламентарни партии за ситуацията в Украйна и заради това излъчена в пленарна зала национална позиция. Това стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Михаил Миков, който все още не е наредил обсъждане на Украйна в пленарна зала.

Ако има позиция на парламента, тя не трябва да бъде на тази или онази партия, трябва да е максимално обща", отсече Миков и отбеляза, че все още няма такава позиция. „Потърсете позицията на друг европейски парламент да видим колко са европейските държави, които са се ангажирали с позиция", посъветва журналистите парламентарният шеф.

По-рано днес темата за ситуацията в Украйна бе засегната в пленарна зала. След като народните представители си гласуваха дневния ред, без да включат точка за размирната страна, „Атака" поискаха веднага такава точка да влезе в седмичната програма на парламента.

Атакистът Десислав Чуколов подчерта, че тази сутрин в сутрешните блокове на телевизиите и в медиите се е появила информация, че българското Народно събрание ще разгледат темата за Украйна.

„Г-н председател, вкарайте тази точка, за да може Народното събрание да излезе с позиция и България всъщност да си има позиция какво става в Украйна, а не да оставяме тази важна задача в ръцете на министър Кристиан Вигенин", се обърна с призив Чуколов към парламентарния шеф Михаил Миков. В отговор Миков обеща да си помисли, но все пак напомни, че програмата на парламента се приема не в сутрешните блокове, а в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание скастри депутатите, като им напомни, че трябва предварително да го уведомяват, ако отсъстват от пленарни заседания или заседания на парламентарните комисии.

„Атака" обаче също не се отказа от искането за обща позиция на парламента по отношение на ситуацията в размирна Украйна. „България трябва да наложи вето на санкциите към Русия от страна на Европейския съюз, които биха гласувани на Европейския съвет в Брюксел", настоя лидерът на националистите Волен Сидеров. Той предупреди, че подобни санкции срещу Русия биха били пагубни за икономиката на България, както и на други държави.

Атакистите искат още и министър-председателят Пламен Орешарски да дойде незабавно в парламента, за да запознае депутатите с това дали България ще признае референдума в Крим или не, както и какво ще ни е отношението за евентуални санкции срещу Русия.

Сидеров загатна и защо всъщност в дневния ред на парламента все още не е включена точка за излизане на парламента с обща позиция, а именно, че в 10 часа ще се съберат работни групи, които да оформят позицията. „Аз съм силно загрижен по повод политиката на щрауса, която виждам в лицето на Народното събрание и политическите сили", призна атакист Номер 1 и призова колегите си да не крият главата си в пясъка.