Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отново отхвърли призива на САЩ за прекратяване на строителството в Източен Йерусалим.

Изявлението си премиера направи по време на среща с представителя на САЩ за Близкия Изток Джордж Мичел, който се опитва да възобнови израелско палестинските мирни преговори.

Това е първата среща между Израел и САЩ след възникването на разногласията преди месец, след като посещението на вицепремиера Джо Байдън завърши повече неуспешно. Тогава Израел обяви плановете за строеж на нови 1600 жилища, а палестинците излязоха от преговорите.

Едновременно с това ООН предупреди, че не може да извършва обучението на хиляди палестински деца заради блокадата на сектора Газа, въведена от Израел през 2007 година. Блокадата прави невъзможно строителството на нови училища и приема на нови ученици, съобщава БиБиСи.

Според източник от американската администрация Бенямин Нетаняху е предложил цял списък с мерки по регулиране на конфликта и укрепване на позицията на Израел в преговорите.

Според източника, израелският премиер е готов да вдигне чест от ограниченията на блокадата, да освободи затворници, да замрази строителството в Рамат-Шломо, да обсъди границите и статута на Йерусалим.

В тези предложения няма и намек за компромис, а в настоящите изказвания на Нетаняху дори се усеща засилване на категоричността: „Никакви предварителни условия за преговорите не трябва да има", заявява Нетаняху и допълва, че в Източен Йерусалим ще продължава да се строи.