МВР командирова полицейски служители, владеещи по три чужди езика във всички зимни курорти. По този начин ще се предотвратят сериозни инциденти, обири, кражби в периода на зимния туристически сезон.

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов минути, след като приключи срещата му с министър Трайчо Трайков, служители от здравното министерство, представители на местната власт и посланици от 20 европейски страни.

Предвижда се тези срещи да станат регулярни и такава да бъде проведена и през април, когато ще се отчитат резултатите от вече изминалия зимен сезон и ще се предприемат мерки за предстоящия летен.

До дежурни телефони към МВР ще имат връзка и посолствата на 20-те европейски страни. По този начин при евентуален инцидент чуждестранните туристи веднага ще могат да сигнализират.

По искане на местната власт в Пампорово дежурни полицаи ще пазят за инциденти и по ски пистите. Специални информационни брошури ще бъдат разпространени във всички зимни курорти, като чрез тях чуждестранните туристи ще се информират къде могат да получат спешна помощ, къде да съобщят за престъпление, за изгубени или откраднати вещи.

Ще се посочват местата за медицинско обслужване и здравните заведения, които признават европейската здравна осигуровка.

Цветанов обяви, че се очаква леко повишаване на броя на желаещите чужденци, които искат да посетят България през този зимен сезон. Вътрешният министър увери, че няма различно отношение на властите към българските и чуждите туристи.

Близо 4 милиона души годишно от ЕС идват на почивка в страната ни, обяви министър Цветанов и посочи, че това носи допълнителен финансов ресурс за страната ни. По думите на вътрешния министър 14 % от БВП се формира от приходите от туризъм.

Министър Трайчо Трайков подчерта, че според последни изследвания през последните 2 години България значително е подобрила сигурността за чуждестранните туристи.

Посланикът на Великобритания Стивън Уйлямс изтъкна от своя страна, че посланиците, които са се срещнали днес с представители на българските институции са не само от ЕС, но и от Норвегия и Швейцария. Той посочи, че България е атрактивна страна и отлична туристическа дестинация за гражданите на острова.

Посланик Уйлямс каза, че по време на срещата са обсъдени малко, но важни въпроси и конкретни практически стъпки, които биха могли да направят почивката на чужденците по-приятна и сигурна. Дипломатът изтъкна, че всички посланици са изключително благодарни на българските власти за открития и отворен подход за ангажимента, който са поели и повишили ентусиазма, който демонстрират за сигурността на чуждите туристи.

Британският посланик подчерта още, че 300 000 туристи от Великобритания посещават страната ни всяка година. На въпрос дали е важно България да промени имиджа си на държава, подходяща за алкохолен туризъм, посланик Уйлямс изтъкна, че за Великобритания е изключително важен въпросът с техните граждани, които злоупотребяват с алкохол в чужбина.

Той допълни, че се използват всички възможности британците да бъдат информирани за рисковете от злоупотребата с алкохол и съчетаването му със ски туризъм например. В такова състояние посланик Уйлямс предупреди, че чуждестранните туристи лесно могат да станат както жертви, така и извършители на престъпление.