Папа Франциск призова за край на всички форми на фундаментализма и фанатизма, допълвайки, че борбата с глада и бедността, а не просто военната намеса сама по себе си, е ключов фактор за възпирането на заплахата, която представлява „Ислямска държава”, извършваща тежки гонения в Ирак и Сирия.

Говорейки в първия ден от тридневното си посещение в Турция, папата заяви, че терористичното насилие не показва признаци да затихва в южните съседки на Турция, където ислямистките екстремисти обявиха халифат и преследват шиитски мюсюлмани, християни и други, които не споделят техния ултрарадикален клон на сунитския ислям, отбелязва "Ройтерс".

Позволено е, докато винаги се уважава международното право, да се възпре един несправедлив агресор”, заяви лидерът на 1,2 млрд. римокатолици по света, имайки предвид "Ислямска държава", след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Срещата между двамата се състоя в предизвикалата противоречия резиденция на новия турски президент, т.нар. "Бял дворец", заради прекомерната си пищност и заради това, че е построен върху незаконно присвоен терен.

„Това, което е задължително, е съгласуван ангажимент от страна на всички, за да се насочат ресурсите не към въоръжаване, а към други благородни битки, достойни за човешкия род: борбата срещу глада и болестите”, заяви главата на Римокатолическата църква.

Преди срещата с Ердоган, Франциск посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, който през 1923 г. основава модерната светска турска държава. Това посещение не беше планирано, отбелязва "Хюриет" и допълва, че папата се е помолил пред символичния гроб на Ататюрк.

Папа Франциск подчерта също така необходимостта от религиозна свобода и изтъкна, че е от основно значение всички граждани, независимо от вероизповеданието си, да разполагат с еднакви права пред закона.

От основна важност е мюсюлманите, евреите и християните да имат еднакви права и да спазват еднакви задължения, посочи Светият отец в речта си пред Ердоган и турското правителство.

Папа Франциск изтъкна пред турските власти, с очевиден критичен жест към тях, и важността на свободата на печата, като добави, че светът, специално Близкият изток, очаква разцъфване на демокрацията.

Папа Франциск похвали усилията на Турция за приемане на бежанците, бягащи от войната в Сирия и Ирак, и изтъкна, че международната общност има "морален дълг" да окаже на Анкара силна подкрепа.

В края на своята реч папа Франциск каза, че Турция има отговорност в решаването на проблемите на региона.

Нека Бог благослови Турция и я превърне във велик миротворец, помоли се папата.