Ограничения за автомобилното движение в Стария град Пловдив ще бъдат регламентирани в подготвящата се Наредба № 2 на общината, съобщи заместник-кметът Георги Титюков, цитиран от Plovdiv24.bg.

Живеещите там и хората с бизнес ще продължат да имат достъп до резервата, тъй като идеята е бъдещото му развитие на туристически център с интензивен живот.

Предвижда се заведенията и магазините да се зареждат в определени часови интервали, като се мисли за забрана на едрогабаритните превозни средства.
На жителите ще се даде по един пропуск на семейство или автомобил.

Припомняме, старинни сгради се рушат, оставени безстопанствено - това е констатацията, с която завърши проверката на Министерство на културата за състоянието на архитектурния резерват.

Предвиждат се два вида пропуски - единият ще позволява на собственика да си оставя колата на улицата, а другият ще бъде само за достъп на семействата, които имат гаражи в своя имот.

Предстои среща с родителите, които с коли отвеждат децата си в ЦДГ "Щурче" в Стария град, за да се обсъдят няколкото варианта, които общината е готова да им предложи.

Наредбата ще бъде подложена на обществено обсъждане, до края на годината се очаква да бъде приета.