800 000 противопехотни мини е имало на територията на предприятието "Миджур" в Горни Лом по време на експлозията. Това потвърдиха за news.bg от прокуратурата.

Вчера сутринта, преди взрива, изпълнителният директор на "Видекс" АД, фирмата-собственик на предприятието, е поискал разрешение от служба КОС и 05 РУП София за транспортирането на мините от с. Горни Лом в с. Сеславци. Осъществена е незабавна проверка на обекта на „Видекс" АД в с. Сеславци, след което транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

Група от следователи извърши днес следобяд оглед на базата в това село, като понастоящем складовите помещения са запечатани и охраната им е поета от органите на МВР, допълват от държавното обвинение.

До настоящия момент са иззети множество документи - лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс" АД, собственик на завод „Миджур"  в с. Горни Лом.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в гр. София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г.

До 30.07.2013 г. В завод "Миджур" са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследват трагедията в Горни Лом. Това е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени конкретни действия (огледи, претърсвания, разпити) в района на инцидента, в гр. Видин и в столицата.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, с. Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

Утре сутрин, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествието от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска", както и специалисти по взривни работи.

Паралелно с това, ще бъдат извършени огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур", както и изземване на документи от административната сграда на завода. Документация ще се изземе и от държавни контролни органи в област Видин /Инспекция по труда, РИОКОЗ, служба КОС - МВР/. Работи се в тясно взаимодействие с органите на МВР. След огледите предстои назначаване на експертизи.

В завод „Миджур" е имало предни инциденти през 2006 г. (смърт на работник) и през 2007 г. (отново смърт на работник), уточняват от прокуратурата. И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по чл. 123 НК срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.

Прокуратурата ще продължи своевременно да предоставя информация по случая с взрива в с.Горни Лом.