Дни преди предсрочния парламентарен вот Реформаторският блок свика извънредна пресконференция, на която огласи нови данни за сделките около преминаването на „Южен поток" през България.
Сините представиха отговор от Министерството на земеделието и храните, в който става ясно, че 358 551 декара са закупени от „Южен поток България" за строителството на газопровода.

Според  реформатора Петър Славов на 16-и юли тази година е направено искането за закупуване на тези земи. Оказва се обаче, че точно ден преди това - на 15-и юли, е приключила процедурата по промяна на статута на тези земи, които са преминали от горски фонд в урбанизирана територия, на която да може да се строи. Някой държавен чиновник е проявил завидна телепатия. Пет дни по-късно вече има сделка за тези терени, заподозря Славов.

Петър Москов пък счита, че „цялата държавна машина е впрегната в това да обслужва корпоративен интерес при спрян проект". Това и КТБ са доказателствата, че се управляваме от мафия, категоричен е той.

Реформаторите се канят още днес да пратят този документ на прокуратурата с искане тя да се самосезира, тъй като това според РБ е мащабно финансово престъпление.

Обединението на десни партии се кани при влизането си в следващия парламент да създаде комисия, която „да разследва всичко до край, до дупка".
Реформаторите са се амбицирали при място в 43-тото Народно събрание да търсят персонална отговорност за всяко едно действие от всички длъжностни лица, които са нарушили разпорежданията на премиера за спиране на проекта.