"Ислямска държава" няма ракети, способни да улучат самолет на височина от 10 000 метра. Това заяви британският военен анализатор Пол Бийвър, цитиран от АП.

Той подчерта, че екстремистите нямат подобен като руския зенитно-ракетен комплекс „Бук", способен да поразява цели на подобна височина.

Бийвър поясни, че „това е много сериозно оборудване и аз не смятам, че те го притежават". Убеден съм, че „Ислямска държава" няма зенитно-ракетен комплекс, който може да порази цел на 10 километра, добави той. Според него за такава система са необходими добре обучени хора и интегрирана противовъздушна мрежа около тях.

„Нe можете просто да го превозвате на автомобил и да изстреляте ракета", категоричен е той. По думите му пустинята в Синай е добре наблюдавана от разузнавателните агенции, така че евентуална ракета би била засечена.

Експертът смята, че катастрофата може да е причинена от бомба на самолета.

Междувременно от руското правителство обявиха, че работниците на мястото на катастрофата са приключили работа. Те общо са обхванали район от 20 квадратни километра.

Припомняме, всички 224 души на борда на Airbus А321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" загинаха при инцидент на Синайския полуостров. Самолетът е превозвал руски туристи от египетския курорт Шарл ел Шейх за Санкт Петербург.