Папа Бенедикт XVI благодари на публиката за нейната "любов и молитви", по време на първата си публична поява след като обяви, че се оттегля от папския престол.

Папата беше посрещнат с бурни аплаузи от тълпата на влизане за седмичната аудиенция във Ватикана. Хиляди хора се събраха в залата, за да го поздравят. Аплодисменти последваха и края на речта му.

Той посочи, че подава оставка "за доброто на Църквата", осъзнавайки спада на своята духовна и физическа сила.
Той благодари на хората за топлия поздрав и съчувствието им.

"Благодаря ви за любовта и молитвата, с която ме обгръщате ... Продължавайте да се молите за мен, за Църквата и за бъдещия папа", призова той.

Папата заяви, че е наясно с тежестта на решението си да подаде оставка, но също така е наясно, че силите му отслабват, като добави, че е сигурен, че Църквата ще го подкрепи с молитва.

"Направих това в пълна свобода, за доброто на Църквата", добави той.

Той ще отслужи в базиликата "Свети Петър" последната си литургия - публичната Меса за Пепеляна сряда (началото на Великия пост). Месата трябваше да се проведе в малката църква Сант Анселмо, а след това папата да поведе шествие до базиликата "Санта Сабина" на хълма Авентин в Рим, но мястото на службата беше променено. Ватиканът заяви, че промяната е, за да се побере тълпата, а и да се спестят усилията на папата за шествието.

85-годишният Бенедикт ще се оттегли официално в края на февруари. Очаква се до края на Великия пост - през следващите шест седмици да бъде избран новият папа.

Междувременно от Ватикана съобщиха, че конклавът ще се събере да реши за наследника на Папа Бенедикт най-рано на 15 март.

Конклавът, когато кардиналите ще се съберат, за да изберат нов папа, ще започне между 15 и 20 дни след деня, в който папският престол бъде освободен - на 28 февруари, съобщи на пресконференция говорителят на Ватикана - отец Федерико Ломбарди и призова католиците да не се чувстват объркани от решението за оттегляне на Бенедикт.