Лявоцентристите в Италия подкрепят бившия премиер Романо Проди като кандидат за президент, съобщи Ройтерс.

Изборът за наследник на президента Джорджо Наполитано, чиито мандат приключва на 15 май, е решителна крачка към излизане от политическата безизходица в страната след проведените през февруари парламентарни избори, които не доведоха до сформиране на кабинет.

Изборът на Проди представлява обратен завой за левицата на Пиер Луиджи Берсани. Вчера лявоцентристите предложиха 80-годишния бивш представител на Сената Франко Марини, но кандидатурата му не бе одобрена след разногласия с Берлускони.

Роси Бинди от Демократическата партия на Берсани заяви след срещата на партията, че изборът за Проди премахна опасенията за разцепление и че партията е единодушна.

„Партията изрази своето единодушие", изтъкна тя.

Въпреки това изборът веднага бе отхвърлен от лагера на Берлускони, изтъквайки, че има вероятност да се проведат нови парламентарни избори.

По-късно стана ясно, че италианският парламент за трети път не успя да избере президент, гласувайки против кандидатурата на Романо Проди.

Повечето депутати гласуваха в празна бюлетина.

Марини не успя да получи нужното мнозинство от 2/3 при вчерашното гласуване, след като лявоцентристки депутати пуснаха празни бюлетини.

Общо 1007 законодатели, включително 630 в долната камара, 315 в Сената, четирима пожизнени сенатори и 58 представители на местната власт се събраха в Рим за избор на нов президент.

За да спечели даден кандидат изборите, трябва за него да гласуват 2/3 от 1007-те електори. Ако не се постигне в първите три гласувания, ще се проведе гласуване, в което вече ще може да се избере кандидат само с просто мнозинство.