Семействата на заразените със СПИН либийски деца в Бенгази рязко осъдиха решението на българския президент Георги Първанов.

Роднините са шокирани от указа, с който Първанов помилва петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство, които бяха освободени вчера след повече от осем години, прекарани в либийски затвори, предаде Франс прес.

В комюнике семействата негодуват срещу "пренебрежението на българския президент към международното право и към кръвта на заразените деца".
Те настояват медиците да бъдат арестувани, за да излежат присъдите си, се казва в комюникето, цитирано от АФП и БТА..

Семействата отправят официално искане към либийското правителство да се обърне към Интерпол, за да бъдат задържани шестимата медици, както и да скъса дипломатическите отношения с България и да изгони българските граждани и фирми от либийска земя.

Веднага след помилването на медиците от българския президент, говорителят на семействата на заразените деца Идрис Лага заяви, че освобождаването им е било очаквано.
"За нас най-важното е здравето на децата. ЕС подписа споразумение, гарантиращо доживотно лечение на децата ни в Европа и модернизиране на болницата в Бенгази", бе казал говорителят, цитиран от АФП.