„Високо напрежение" на земеделската комисия - браншовите организации не одобряват концепцията на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) относно прилагането на директните плащания в България от 2015 година.

Ден преди последното заседание на Министерски съвет, когато се очаква концепцията да бъде приета, министърът на земеделието и храните Димитър Греков представи проекта, включващ основните параметри на прилагане на директните плащания до 2020 г. Бюджетът по схемата е в размер на 55 889 146 евро.

Целта е въвеждането на схемите, изискванията и конкретните национални решения да подпомогне развитието на сектор „Земеделие" и да спомогне за решаването на дефинираните проблеми като се отчитат научените уроци от прилагането на директните плащания от 2007 г. досега.

Концепцията на МЗХ предвижда въвеждане и на прогресивно намаление и таван на субсидията по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), която може да получи един земеделски стопанин. Основният мотив е да се избегне възможността непропорционално високи суми да отиват при малко на брой големи бенефициенти. Като по-справедлив подход според МЗХ за допълване на доходите на земеделските стопани ще се приложи инструмент за намаление на плащанията и таван по СЕПП към един бенефициент - с 5 % за сумите между 150 000 и 300 000 евро и със 100 % за субсидията над 300 000 евро.

В следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери. Това означава, че физически и юридически лица, чиито земеделски площи са основно (над 50 %) площи, естествено поддържани в състояние, подходящо за паша или обработка и върху тях не се извършват минимални земеделски дейности, няма да могат да получават директни плащания.

Браншът обаче въстана най-вече по отношение на частта, касаеща плащанията на дребните стопанства. Схемата за дребни земеделски стопани с размер на стопанството от 5 дка нагоре със субсидия до 1250 евро цели да насочи подпомагане за повишаване на конкурентоспособността на малките стопанства и осигуряване на допълняемост на доходите и за най-дребните земеделски стопани. Предвижда се това да допринесе за опростяване на изискванията за субсидиране.

Според МЗХ с въвеждането на новата схема за директни плащания за дребни земеделски стопани се планира да се повиши конкурентноспособността на малките стопанства, да се подпомогнат доходите и заетостта. Идеята на схемата е да се постигнат по-добри икономически условия за развитие на земеделието и да се повиши качеството на живот в селските райони и стандартът на заетите в малките стопанства.

Председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители Румяна Ангелова припомни, че миналата седмица 30 браншови организации са подписали становище, с което обаче МЗХ не се е съобразило изцяло при изготвянето на стратегията. По думите й се е получило неглижиране на мнението им и браншът останал без глас.

Ангелова изрази възмущението си, тъй като от министерството са работили на парче и не са се вслушали във всички мнения и предложения на земеделците. Против сме да бъдат раздавани пари на калпак, против сме  да не се създават работни места, против сме да накараме отново да заработи сивият сектор и купуването на гласове с европейски пари, обяви Ангелова.

Според браншовите организации при писането на стратегията отсъства анализът.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов ще потърси отговорност от хората, които не се съобразяват с браншовите организации. Според него при положение, че земеделското министерство не се е съобразило с предложенията им, то тогава се касае за политическо решение.

След 2 месеца вие ще носите отговорност за тази концепция, но ние отново ще бъдем в едно затруднено положение", предупреди Синапов. Междувременно в залата се чу възглас от страна на друг представител на бранша, който попита: „След два месеца, като го няма министъра, къде ще го търсиш".

Зам.-председателят на земеделската комисия и депутат от ДПС Тунджай Наимов определи концепцията като добра и подчерта, че в нея са включени интересите на всички земеделски производители. Това разгневи представителите на бранша, които го освиркаха.