Европейският съюз се съгласи да рестартира преговорите с Турция за присъединяване към съюза следващият месец след продължила три години пауза, предаде „Франс прес".

Министрите по европейски въпроси към ЕС проведоха среща в Люксембург и обявиха, че разговорите ще бъдат рестартирани на 5 ноември.

28-те страни в ЕС се съгласиха да подновят преговорите принципно през юни с цел да вдъхнат нов живот в усилията на Анкара да изпълни критериите на съюза и да се присъедини към европейското семейство. Но бяха отложени за есента заради протестите в Турция в началото на лятото.

Припомняме, миналата седмица Европейската комисия качи на официалната си страница Доклада за 2013 година за напредъка на Турция за присъединяването й към ЕС. От мемото стана ясно, че ЕС остава резервиран към демокрацията и основните права в Турция.

Преговорите между ЕС и Турция започнаха на 3 октомври 2005 година. Общо 13 от 33 глави са отворени, като само една е затворена. Турция не е напълно приложила Допълнителния протокол за Споразумението за асоцииране.

ЕС през декември 2006 година реши, че 8 глави не могат да бъдат отворени и че няма да бъде затваряна глава, докато Турция не изпълни задълженията.

Последните две събития в преговорите между ЕС и Турция са свързани със започване прилагането на Позитивен дневен ред за Турция от май 2012 година и отваряне на глава 22 (Регионална политика) и координация на структурните инструменти, което беше решено на Европейския съвет през юни 2013 година.