Директорът на Столичната полиция старши комисар Валери Йорданов е отстранен от поста си. Това потвърдиха от пресцентъра на МВР.

Решението е взето по време на съвещание днес сутринта при вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Заедно с Йорданов са отстранени и няколко директори на областни дирекции на полицията.

Неупражнен контрол е причината да бъде поискана оставката на директора на СДВР старши комисар Валери Йорданов, беше съобщено по-късно от пресцентъра на полицията. Със същите мотиви ще бъде освободен и началникът на столичното Трето РУ „Полиция" комисар Валентин Симеонов. За слаби резултати в дейността на ръководените от тях структури министър Цветлин Йовчев поиска оставките и на директорите на областните дирекции на МВР във Видин - старши инспектор Цветан Петков, Кюстендил - комисар Георги Джоглев, Монтана - главен инспектор Даниел Псалтиров, Плевен - комисар Мирослав Петров и Търговище - комисар Станимир Парашкевов.

"Не съм започнал чистка в МВР", заяви категорично вътрешният министър Цветлин Йовчев в ефира на националното радио.

"Поисках оставката му заради неупражнен контрол във връзка със случая, който сутринта беше разгледан от медиите - как полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари. Това е недопустимо", обясни министърът.

Той посочи, че е освободил още петима души заради слаби резултати. "Разпоредих краткосрочни мерки и в рамките на един месец ще очаквам резултати от останалите, които остават на постовете си", каза Йовчев. По думите му в момента ресурсите на МВР се изпозлватр неефективно.
"Предвиждам в кратък период да започне подготовка за една реорганизация", посочи МВР шефът.

Министърът е разпоредил краткосрочни мерки за противодействие на престъпленията срещу личността и собствеността на гражданите. Бърза реализация на наказателната отговорност, планиране на базата на ежемесечен анализ на критичните места и маршрути, както и на криминалните престъпления по вид, място и време на извършване, подобряване на организацията на патрулно-постовата дейност, отговорност на патрулиращите за случващото се в съответния район, засилен контрол и координация с Главна дирекция „Национална полиция", става ясно още от официланото съобщение на МВР. Вътрешният министър е посочил тези конкретни стъпки за повишаване на ефективността на полицейската дейност.

На директорите на областни дирекции на МВР е даден едномесечен срок за оптимизиране на работата във връзка с тези мерки.

Обучение на средния управленски персонал и залагане на нови критерии за кадрово развитие ще залегнат като приоритети за укрепване на човешките ресурси, изтъкват още от пресцентъра на МВР.

Активно противодействие на т.нар. „битова престъпност", както и на финансовите престъпления, ефективно изразходване на ресурсите, гаранции за законност във всички действия на полицейските служители - включително чрез засилване на ролята на дирекциите „Инспекторат" и „Вътрешна сигурност", публичност и отчетност на всеки шест месеца са приоритетните направления, които бяха откроени на днешната среща с ръководния състав на министерството, става ясно от прессъобщението.