Ден след встъпването си в длъжност, служебният кабинет публикува пълния списък с приоритетите и задачите, които ще следва за периода на управлението си.

Организирането и провеждането на изборите за 43-то народно събрание кабинетът поставя на първо място в списъка си. Това смята да осъществи чрез активно взаимодействие и партньорство с гражданското общество. Така смята да осигури прозрачност на административната и логистичната подготовка на изборите. За целта ще заработи изборен борд към Министерския съвет.

Ще има още планирани дейности за предотвратяване на престъпления, свързани с изборния процес. Ще се заложи и на разяснителна кампания сред българите зад граница за това как и къде могат да упражнят правото си на глас. Подобно намерение изрази при приемането на поста си новият външен министър Даниел Митов.

Оперативен щаб ще осъществява връзката между задграничните представителства и ЦИК.

За военнослужещите, изпълняващи мисии зад граница и носещи бойни дежурства на територията на страната, също ще има условия да гласуват.

Сред икономическите мерки на кабинета „Близнашки" са най-напред изготвянето на анализ за изпълнението на бюджета за 2014 г., който ще включва факторите,  определящи неизпълнението на приходната част и анализ на необходимостта от допълнителни средства за провеждане на определени политики, включително и за усвояване на европейските фондове. Ще се търси начин за подобряване на събираемостта на приходите и ограничаване на разходите.

Ще се одитират и разпоредителите с бюджетни средства за извършените от тях разходи и поети финансови задължения и ангажименти, както и дали те съответстват със Закона за бюджета. Ще бъде оценено и влиянието на тези разходи върху бюджетните параметри и върху дефицита.

Правителството ще продължи работата по бюджета за 2015 г. и ще изготви средносрочна прогноза за периода 2015-2017 г. Междувременно ще се направи и законопроект за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.

Друга икономическа мярка, която ще предприеме служебното правителство, е да стартира процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.

Министърът на финансите ще трябва да поиска от Международния валутен фонд (МВФ) да прави регулярна оценка на българския финансов сектор и редовен преглед на българската икономика.

Кабинетът ще се опита да внесе яснота за реалното състояние на сектор енергетика и да продължи реформите в него, както и да създаде Енергиен борд. Ще се подготвят промени в Закона за енергетиката, за да се създаде независим енергиен регулатор. Ще се работи газовите интерконекторни връзки със съседни държави, ще стартират преговори за изграждане на регионален енергиен пазар и за формирането на обща енергийна политика на ЕС. Служебното правителство ще създаде работна група, за да ускори реформата във ВиК-сектора.

Амбициозната задача на Близнашки и екипа му е да подобри работата по всички оперативни програми и да търси резерви от бюджета за плащания към бенефициентите по спрените ОП „Околна среда" и „Регионално развитие", както и да подобри средата за малки и средни предприятия.

Ще бъде анализиран напредъка по големите инфраструктурни проекти, ще се актуализира и Генералния план за транспорта до 2022 г., ще се изготвят промени в Закона за електронното управление, за да се ускори неговото въвеждане, за което ще се съставят годишни планове.

По отношение на социалната, здравната политика, културата и образованието, министрите в служебното правителство ще се постараят най-напред всички социални плащания да станат навреме, а на следващо място ще търсят начини за увеличаване на заетостта.

Ще бъде продължен процесът на деинституционализация на децата и консултациите за реформи относно правата на хората с увреждания, както и по пенсионната реформа. Ще се подготвят и варианти за промени в осигурителното законодателство.

Министрите ще търсят начин за стабилизиране на здравеопазването и спешната помощ, ще работят по Националната здравна стратегия.

Ще се подготви старта на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" и Стратегията за висшето образование, както и въвеждането на системата на дуално обучение. Нормалното откриването на новата учебна година също е една от задачите на образователния министър.

По време на служебния кабинет ще продължи работата по изготвяне на националната стратегия за развитие на българската култура. Нормалният старт на театралния сезон е следващата задача в сектора.

На терена на спорта ще се направи анализ на взаимоотношенията със спортните федерации и клубовете. Евгения Раданова ще трябва са създаде условия за подготовка и успешно участие на български спортисти в международни турнири. Тя ще прегледа процедурите за финансирането за младежките организации по националната програма за младежта за 2014 г.

Силовите ведомства ще трябва да въвеждат гражданския контрол в сектор правосъдие, вътрешен ред, сигурност и отбрана. Тази задача е зачислена на вицепремиера Христо Иванов, чиито ресори са именно тези. Той ще трябва да активизира диалога с ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка и да направи подготовка за предстоящия доклад. Според препоръките по Механизма, ще се актуализират и стратегиите за реформи в правосъдието и сигурността и да се осигури ресурс за тях по новата ОП „Добро управление".

Кабинетът ще определи и нуждата от конституционни промени в институционалния модел на съдебната система, за да бъде гарантирано върховенство на закона - заявка, която премиерът Близнашки направи при самото си назначаване.

МС ще работи и по преодоляване на последствията, възникнали след природните бедствия в страната.

За Йордан Бакалов цел ще бъде да осигури прозрачност в действията на ръководството на МВР и регионалните му структури. Министърът ще търси и начини за превенция на рисковете, застрашаващи страната в периода, включително и за недопускането на купуване на гласове.

МО ще разработи национална позиция по пакета от решения за срещата на върха в НАТО. Ще се ускори акредитацията на Центъра на компетентност по управление на кризи и възстановяване в НАТО. На МС ще бъде предложена и Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020", както и разходите за отбрана да станат 2% от БВП.

В Европейски план служебният кабинет ще финализира Партньорското споразумение с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. Друг приоритет, който вече е изпълнен, е да номиниране български еврокомисар за новата ЕК. Припомняме, че вчера, след първото заседание на МС, номинацията на Кристалина Георгева беше официално съобщена.

Ще трябва министрите да изготвят план за действие за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., да възстановят спрените плащания ОП „Околна среда" и ОП„Регионално развитие", да анализират риска от загуба на евросредства.

Ще бъдат съгласувани и окончателните варианти на оперативните програми за периода 2014-2020 г. и техните форми на управление. Стартиране на подготовката на проекти по „Инструмента за свързаност на Европа" е следващият приоритет на кабинета „Близнашки". Друг акцент в работата ще бъде подпомагането на земеделците в рамките на Общата селскостопанска политика и ще се подготви вътрешна нормативна база за схемите по нея.

В последния раздел с приоритети влиза прозрачното управление и взаимодействие с гражданското общество. За целта то ще бъде редовно информирано за състоянието на държавата. Ще има обществени обсъждания по отношение участието на гражданите в държавната, местната власт и изборното законодателство.

Ще се търси задълбочаване на диалога със социалните партньори.

Кабинетът ще разработи пакет от мерки за прозрачност на основата на план за действие по Партньорството за открито управление. Ще инициира и обществен дебат и подготовка на законодателни мерки за създаване на силни и независими регулаторни органи.