Първите коментари на румънската преса за силно критичните доклади на ЕК за България показват, че в Букурещ гледат мрачно на перспективите за Западните Балкани след строгата оценка на Брюксел за реформите в страната ни.

Това съобщи сайтът europe.bg

Румънският еврокомисар Леонард Орбан заяви, че това, което се случва в България, е ясен знак, че Комисията няма да се поколебае да предприеме най-строги мерки, ако същите проблеми се случат и в Румъния. Той обърна внимание на най-сериозния пропуск на страната си - недостатъчния капацитет на съдебната система да се справи с корупцията.

БНР цитира статия, озаглавена "България прави лоша услуга на Балканите" на вестник "Адевърул". В нея се казва, че критичният доклад на ЕК за София има отрицателен ефект върху перспективите за присъединяване на Македония. Вестникът се позовава на публикация в македонския "Утрински вестник", според която загубата от страна на България на евросредства, предназначени за инфраструктурата и транспорта, ще засегнат цялата зона на Югоизточна Европа. "Проблемите на България ще принудят Комисията да има друго отношение спрямо всички страни-кандидатки, което ще застраши пътя към присъединяването на Македония", пише македонският вестник.

"Множество българи, подтиснати от корупцията, която засяга ежедневния им живот и утежнява бедността им, приветстваха доклада на Брюксел заради натиска, който оказва върху правителството чрез блокирането на милиони евро", пише в същата статия "Адевърул", като се позовава на Франс прес.

Във връзка с докладите на ЕК вестник "Гардианул" цитира немски експерт, който казва "България е като африканска страна". Немският финансов консултант Филип фон Валдердорф твърди, че българските политици са виновни за актуалната ситуация в страната и че блокирането на еврофондовете е най-добрият начин да бъдат наказани.

"Като немски данъкоплатец не мога да приема, че парите от данъците, платени от мен, потъват някъде в България, че биват откраднати от различни мафиотски организации и че всичко е напразно", казва фон Валдердорф.

Българските работници в Румъния работят по-бързо, по-евтино и по-качествено в сравнение с румънските, пише вестник "Гъндул". Изданието допълва, че българите са търсени вече не само в южната част на Румъния, но и в районите на север, където изместват унгарците.

"Адевърул" съобщава, че в Русе израелски и български инвеститори са започнали строежа на седем мол-а специално за румънците, които преминават Дунав, за да пазаруват в България.