Четирима души са застреляни и двама са сериозно ранени при стрелба до еврейско училище в Тулуза, югозападна Франция, информира Би Би Си.

Френският канал BMF съобщи, че сред убитите са един възрастен и три деца.

Свидетели казаха, че мъж е открил огън към хората, които са чакали пред училището, малко преди да започнат часовете в 8 сутринта, и след това е избягал със скутер. Според очевидци загиналите са учител и три деца, като две от тях са на учителя.

Нетаняху: Израел към ООН - Засрамете се!

Още...

Прокурорът Мишел Валет заяви, че сред загиналите са 30-годишен мъж, двамата му сина - 3-годишен и 6-годишен - и друго дете. По думите му другото застреляно дете е на 10 години.

Убитият е жител на Йерусалим - 30-годишният равин Джонатан Сандлер, работил като учител в училището и двамата му сина - 6-годишният Ариел и 3-годишният Гавриел.

Според Валет нападателят е стрелял по всеки, който е бил пред него, дори е преследвал жертвите си в рамките на училището.

Кореспондент на френската телевизия BFM съобщи, че инцидентът се свързва с атаките срещу войници през изминалата седмица. Той заяви, че случилото се е „голям шок".

Припомняме, че за последната седмица бяха убити трима френски войници и един беше ранен след като стрелец по идентичен начин ги е атакувал както днешния инцидент при два отделни случая. Използвал е автоматично оръжие и скутер.

Френският репортер информира, че мъж с черен скутер е открил стрелба и е убил четирима души, включително три деца и е ранил няколко други. Сред ранените е дъщерята на директора на училището, според свидетел.

Атаката се е случила до училище Ozar Hatorah, североизточна Тулуза.

Районът около училището е блокиран и на мястото има голям брой полицаи. Според първоначалните информации от разследването стрелецът е използвал автоматично оръжие.

Вътрешният министър Клод Геан е разпоредил засилени мерки пред всички еврейски училища. Той прекъсна посещението си в Мулхаус и замина спешно за Тулуза.

Френският президент Никола Саркози също пътува към мястото на инцидента. Той е съобщил, че ще бъде придружаван от министъра на образованието и представители от юдейските организации в страната.

Според Саркози твърде рано е да се правят заключения дали инцидентът има общо с убитите войници.

Говорителят на външното министерство на Израел нарече случилото се „ужасно престъпление". Той подчерта, че страната му има пълно доверие към предприетото разследване от френските власти.