Американският сенат отхвърли предложението на демократите за повишаването на тавана на американския държавен дълг с 50 срещу 49 гласа, предаде "Ройтерс".

Предложението бе подготвено от лидера на мнозинството Хари Рийд. За да бъде прието, то трябваше да събере най-малко 60 от общо 100 гласа.

Самият Рийд е съобщил, че се работи по споразумение с лидера на репшубликанците, което ще бъде готово по-късно днес. Това споразумение може би ще съдържа част от предложението на Рийд.

 Ние сме много близо до сделката за дълга. Това заяви по-рано днес лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл.

Имахме много добър ден вчера, каза той и подчерта, че двете страни са „направили драматичен напредък."

„Много близо съм до това, да препоръчам на съпартийците си да сключим споразумение, което си струва подкрепата", каза Макконъл.

По думите му републиканците и Белия дом работят върху пакет мерки, които ще намалят държавните разходи с 3 трилиона долара и ще ограничат разходите през следващите 10 години. Той подчерта и че не се предвижда увеличаване на данъците.

Камарата на представителите не можа да приеме законопроекта за държавния дълг, предложен от демократите в Сената.
При предварителното гласуване от общо 246 депутати, за законопроекта гласуваха 173-ма.

Крайният срок за постигане на споразумение за увеличаване на лимита на американския дълг между републиканците и демократите е 2 август. Тогава изтичат финансовите средства за погасяване на дълга.