32-годишният  руски писател Сергей Минаев е създател на ултрамодерен световен хит - романа "Духless", който е абсолютният бестселър в Русия за 2006 г.

Авторът, мениджър по продажбите в голяма мултинационална компания, започнал да пише бестселъра си, нахвърляйки мислите си върху салфетки в най-тузарските ресторанти в Москва, и след това решил да напише книга.

Първоначално излиза в скромен тираж, но той се изчерпва за седмица и всички започват да говорят за тази книга. Така се ражда бестселърът, чиито продажби в Русия надхвърлиха тези на световния хит "Шифърът на Леонардо". В продължение на месеци книгата е безспорният фаворит на пазара - издателски феномен, какъвто в Русия не е имало през последните години.

Както никой друг роман преди него "Духless" улавя много точно духа на съвремието и ценностите (или по-скоро липсата им) на "героите на нашето време" - юпитата, "белите якички", материално презадоволените, но духовно бедни.

Книгата представя живота на изключително материалния свят на новия елит. Главният герой е млад московски топмениджър - търговски директор на руския филиал на транснационална компания.

Печели много пари, живее в суперлукс. Когато не се занимава с правене на пари, се отдава на удоволствията, които без проблем може да си купи - секса, наркотиците и алкохола, които запълват света, в който живее. Единствената спасителка за него може да стане момичето, което го обича, но не вижда заблудите, в които той тъне.

Книгата е написана изцяло на съвременен жаргон - откровена, пряма и цинична. Романът е изпълнен с ирония, нихилизъм и цинизъм, отричане на съществуващото.

Главният герой саркастично се надсмива над средата и времето си и отправя поглед напред, но там няма нищо друго освен задънена улица.