В Япония откриха хотел, който е обслужван от роботи. Името на хотела е Хен-на, което в превод означава „Странен хотел". Той е част от тематичен комплекс Huis Ten Bosch в град Сасебо, префектура Нагасаки, съобщават световните медии.

Достъпът на гостите до стаите им ще се осъществява чрез системи за лицево разпознаване. Освен това удобствата в стаите може да се контролират чрез таблети.

Освен че цели създаване на удобен и приятен престой за гостите, хотелът е проектиран така че да бъде рентабилен, модерен, екологосъобразен и да предоставя забавления.

Роботи са разположени на рецепцията, за да помагат на гостите при настаняването и напускането на хотела. Интересна подробност е, че е възможно да се провежда разговор с „топлите" и „приятелски" настроени роботи, докато вършат работата си.

Има роботи, които носят багажа до и от стаите, както и такива, които почистват.

Вместо климатици или радиатори в стаите има инсталация за определяне температурата на тялото и настройване на стайната температура.

Хотелът е отворен на 17 юли. В първия етап на строителството има 72 налични стаи. Като е планирано евентуално броят им да достигне 144.

Цените на стаите започват от 9000 йени (73 долара).