Иранският президент Хасан Рохани заяви в интервю за американска телевизия, че Иран никога няма да разработват ядрено оръжие, предаде "Ройтерс".

Той също така увери, че е отворен за преговори със Запада по постигане на споразумение относно ядрената програма на Техеран, която по времето на неговия предшественик Махмуд Ахмадинеджаде доведе до налагане на Техеран серия от санкции.

Рохани коментира и разменената кореспонденция между него и американския му колега Барак Обама, за която стана ясно по-рано тази седмица.

Според него, тонът на писмата е бил "позитивен и конструктивен" и това би могло да бъде важна стъпка за бъдещите отношения.

Иранското външно министерство предаде, че президентът на страната, Хасан Рохани е обменил писма с Барак Обама, предаде Ройтерс, потвърждавайки информациите за директна комуникация между лидерите на двете държави.

Официални лица от двете страни вече заявиха, че са отворени за разговори за разрешаване на дипломатическия спор между държавите продължил повече от десетилетие.

Припомняме, през 1980 година ирански студенти и ислямисти обсадиха US-посолството в Техеран, като взеха дипломатите в него за заложници. Драмата продължи няколко седмици, но след приключването й САЩ закриха посолството си в страната. Оттогава са наложени и санкции на Ислямската република от страна на US правителството.

Начинът на обмяна на кореспонденцията е чрез съществуващите дипломатически канали, заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афкам.

Очаква се, също така, следващата седмица Обама и Рохани да проведат разговор помежду си по време на Генералната асамблея на ООН. До момента обаче, не се планира провеждане на формална среща между двамата.