Джихадистки групировки, включително присъдружният на „Ал Кайда" - „Фронт ал Нусра", са превзели град Идлиб за първи път от избухването на гражданската война в Сирия, съобщава „Ройтерс".

С овладяването на Идлиб, столица на едноименната северозападна провинция, радикалните ислямистки бунтовници сега контролират втора провинция след Ракка, която пък е "крепост" на „Ислямска държава".

Сунитски ислямистки групировки сформираха съюз, който включва „Фронт ал Нусра", радикалното движение „Ахрар ал Шам" и „Джунд ал Акса", но не и „Ислямска държава", която е техен враг. Те са започнали офанзивата за превземането на Идлиб във вторник.

Представители на сирийските власти не са могли да бъдат открити за коментар. Държавните медии съобщават, че сраженията продължават и армията е успяла да спре напредването на бунтовниците в северните, източните и южните части на града.

„Армията води ожесточени сражения, за да бъде възстановено предишното положение на нещата", съобщила държавната телевизия, добавяйки, че армията е убила стотици бойци.

Групировки, взели участие в офанзивата за превземането на града, са публикували видеоклипове в интернет, показващи бойци, бродещи по централните улици.

На видеото са показани бойци, стрелящи във въздуха и скандиращи „Аллах Акбар" на входа на обект, който преди е бил във владението на правителствените сили.