Три живота са спасени в гинекологията и неонатологията на болница „Токуда", съобщават от лечебното заведение. Бременна жена с близнаци е преживяла тежко преплитане на червата, но вече се радва на бебетата си.

В четвъртия месец на бременността си младата жена е претърпяла животоспасяваща операция. Близначетата са се родили преждевременно в осмия месец. Сега се намират под интензивното наблюдение в отделението по Неонатология. Те се чувстват добре и наддават на тегло, информират още от болницата.

През май бременната жена постъпила по спешност в „Токуда", след неколкократни опити за диагностициране от други специалисти, като дори се обсъждала операция за аборт. Тя имала остри болки в корема. Проблемът бил открит. Единственият хирург, който поел отговорността да я оперира в това състояние, се оказал началникът на отделение по Гинекология и високорискова бременност в „Токуда" д-р Илия Карагьозов.

Пациентката споделя, че на другите места й казали, че бременността трябва да бъде прекъсната, за да могат да я оперират и да оживее. Тя не можела и не искала да повярва, че това ще се случи.

В крайна сметка животът на бебетата и майка им бил запазен. Жената се възстановявала един месец, като бременността и била наблюдавана от специалист по високорискова бременност.

Предвид възможното преждевременно раждане и състоянието на майката медиците решили да извършат два серклажа.

С медикаменти било ускорено развитието на белите дробове на бебетата. В края на август майката е приета за раждане месец и половина преди термина.

Недоносените близначета се родили по 1500 г. Те са момченце и момиченце и са под интензивно наблюдение в специализирани кувьози. Бебетата ще останат поне още месец под непрекъснато наблюдение.