Началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков ще предложи на военния ни министър Николай Цонев армията ни да се освободи от излишното си оръжие.

Това ще стане в специален завод за утилизация в Турция, съобщи БНР.

Предложението на Стойков е станало по време на конференцията на началниците на генералните щабове на балканските армии, която се проведе в Белград.

В срещата генералните щабове на турската и албанската армия ген. Илкер Башбуг и бригаден генерал Максим Малай са предложили на своите колеги от района да се освободятот излишното оръжие и стари боеприпаси в специално изградени заводи за утилизация на тяхна територия.

Ген. Стойков ще предложи на министъра на отбраната Николай Цонев армията ни да се възползваот това предложение и излишното оръжие да бъде утилизирано в Турция.

По време на срещата генералът е потвърдил ангажимента на България пред сръбския си колега сръбските военно - въздушни части да правят тренировки на черноморския ни полигон на Шабла.

Ген. Стойков и сръбският му колега ген. Милетич са дали висока оценка на военните отношения между нашите страни.

По време на срещата в Белград началниците на генералните щабове на балканските армии са обменили информации с цел преодоляването на потенциални кризи в региона ни.