Видеозаписите от охранителните камери в Студентски град станаха част от доказателствата по делото срещу студента Илко Радев.

На днешно заседание Софийски градски съд прегледа обстойно едночасов запис от четири различно позиционирани камери в и извън блок 23А в Студентски град, където в малките часове на 29 февруари 2012 г. се разиграва бой с трагичен край.

Припомняме, на въпросната дата двамата близнаци Марио и Мартин Данчеви се прибират почерпени заедно със свой приятел, като съквартирантът им Илко отказва да ги пусне в стаята, която делят в студентското общежитие. Следват викове, блъскане по вратата и физически сблъсък, при който Илко наръгва смъртоносно Марио.

Oбвинението срещу него е за превишаване пределите на неизбежната самоотбрана, тъй като на юмруците на тримата младежи той отговаря с нож.

До момента самият подсъдим не е правил признания или обяснения пред съда. Семейството на починалото момче пък настоява, че Радев е убиец, защото от месеци бил в конфликт с близнаците заради „битовизми".

Днес съдът изгледа записи, предоставени от СДВР, за промеждутъка от 2:10 до 3:10 ч. във фаталната нощ. Охранителните камери на общежитието са заснели кадри от площадката на стълбището, пред асансьора, на входа на блока и отвън до него. От кадрите се вижда, че в 2:42 ч. две от момчетата влизат в блока, като третото ги изпреварва с около две минути. В 2:47 ч. тримата се качват бързо по стълбите, след като единия вика останалите.

Преди това едно от момчетата прекарва известно време на площадката пред асансьора, като изглежда видимо пил и залита по коридора. В рамките на десетина минути на няколко пъти се вижда как тримата в различен състав слизат и се качват по етажите, като пияното момче дори разговаря с портиера на блока.

След като всички са се качили към стаята, в която се разиграва инцидента, двама, сред които и обвиняемият Илко, излизат забързани в 2:57 ч., когато вече трагедията явно се е случила. Вижда се как той и още едно момче тичат до портиера на блока, като Илко му обяснява какво се е случило, ръкомахайки бурно. Самият той звъни по телефона, за да повика помощ, като се придържа за главата, на която се вижда рана.

До идването на двама служители на реда в 3:06 ч. Илко остава сам при портиера, като нервно крачи напред-назад и изглежда в шок. Минута по-късно той заедно с охранителя и двамата полицаи се качват към стаята на момчетата.

До края на деня по делото предстои да бъде разпитана и домакинката на общежитието, както и да се приемат експертизи.