Все още не са договорени парите за окончателното преместване в нови сгради на Софийския районен съд. Правосъдният министър Зинаида Златанова дойде на крака в старата сграда на съда, за да успокои магистратите в него, че се работи по въпроса с „новия им дом".

Само преди дни служителите от СРС обявиха, че са в стачна готовност. Причината са тежките условия, при които работят от години.

„Наясно съм, че проблемът е повече от 20-годишен. Факт е, че на мен се падна финалната довършителна фаза на новата сграда на СРС, т.е. на мен се падна честта да се срещна с най-активното нетърпение на магистратите - напълно обосновано, да се преместят в новия си дом", коментира пред медиите Златанова.
Тя обясни, че напълно осъзнава колко е важно това и затова е дошла на тази среща, за да им каже лично, че наистина остава съвсем малко и вече има насрочена среща с финансовия министър, за да помоли за разбиране.

„Защо казвам да помоля - защото всички знаем, че състоянието с държавния бюджет никак не е добро. За мен това е приоритет на правителството", обясни министърът и поясни, че става дума за средства, които трябва да бъдат заделени за обзавеждане. Засега тя не може да каже дали става дума за 5, 4 или 3 милиона лева. Предстои да се уточнява точната сума.

Притеснителното в случая е, че такива средства не само не са предвидени в бюджета за тази година, но и самият бюджет на съдебната власт за 2013-та е бил намален със сто милиона лева.
"Тези средства не са ни гарантирани", призна Златанова.
Тя подчерта, че държавата е в недобро финансово състояние и очевидно е, че това не е било приоритет на предишния парламент. Златанова изрази надежда, че следващият бюджет ще е по-добър.

Правосъдният министър обеща, че ще направи всичко по силите си нещата да се оправят. По думите й, Министерство на правосъдието вече е свършило голяма част от своята работа по преместването на магистратите и администрацията на СРС в новите сгради и добави, че остава обзавеждането, което е ангажимент на ВСС.
„Разбирам нетърпението, но понякога доброто управление означава да предвиждаш и най-дребните неща за съжаление не е направено досега. Опитвам се да се надбягвам с времето", добави още Зинаида Златанова.

По думите й, за удобство на гражданите и магистратите е хубаво преместването да стане по време на съдебна ваканция. Тя обеща, че ще направят всичко възможно ако може, това да стане и по-рано.

Златанова беше лаконична в коментарите си за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тя обясни, че председателят на ДАНС се избира от парламента и тя като министър на правосъдието няма функции да въздейства на парламента в неговия избор.
„Парламентът ще прецени и ще реши по свое усмотрение казуса и ще избере, надявам се, най-подходящия. Аз не съм човекът, който е се меси в работата на другите власти, особено в тази на законодателната", обясни още правосъдният министър.