Вероятността двамата българи, осъдени в Малайзия за наркотрафик, да не са знаели какво носят, е много малка.

Това каза бившият шеф на Сектор "Наркотици" в ГДБОП Калин Михов пред БНР.
Той припомни, че повечето от държавите в Далечния изток предвиждат смъртна присъда или доживотен затвор за трафик на дрога.

Подобни случаи на българи, пренасящи дрога в този регион на света, са изключително редки - 1-2 за период от около десет години, посочи експертът по наркотрафик.
Според него е изключено двамата ни сънародници да не са знаели какво пренасят в багажа си.

„Просто не виждам как би могло да стане, освен ако е някое малко, много малко количество, скрито в багажа, който са ви дали, но при всички тези случаи, за които говорим, се касае за по-големи количества. Вероятността някой да не знае за такова нещо в личния му багаж е много малка. В кола по би могло да се допусне нещо", отбеляза Калин Михов.

Той поясни, че има вариант за помилване на сънародниците ни.
„В далекоизточния район на Азия почти всички държави имат много строги закони за наказание при участие в наркотрафик - ако не са смъртни наказания, то са доживотен затвор. Повечето законодателства там също предвиждат помилване. И в Малайзия султанът може да помилва нашите сънародници, но не навсякъде и не във всички случаи"
, информира експертът.

Михов прогнозира, че почти няма шанс присъдата на щангиста Гълъбин Боевски, който беше заловен с кокаин в Бразилия, да бъде намалена от Върховния федерален съд на страната.
„Почти няма никакъв шанс, за съжаление. Открито е веществото, в него е било, в негов багаж", посочи Калин Михов.