БТК и военните заводи не можете да ги навиете на снопче и да си ги изнесете в Швейцария. Това заяви в интервю за БНТ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Никой не знае кои са въпросните инвеститори и откъде са милионите им, коментира той и отбеляза, че инвеститорът не е говорил с държавата.

Припомняме, групата LIC33, която е новият собственик на „Виваком", "Дунарит", First Digital, GARB, NURTS и AviNams.

Много хора избягват да говорят за големите теми, а говорят за това кой как си купува или не може да си купи костюм, подчерта експертът. Безлов е на мнение, че синдиците е трябвало да бъдат назначени много по-рано. По думите му, сделката за БТК и останалите няколко предприятия е само парче от КТБ. Той също е на мнение, че е лошо това, че сделките се случват с офшорки.

От своя страна икономистът Георги Ангелов заяви, че сделката за БТК и още няколко компании с LIC33 е показателна за един от големите проблеми, включително за това как са отпускани парите в КТБ, но и по принцип със собствеността в България.

Ангелов е категоричен, че не може през 5-6 офшорки да се владеят големи фирми, без да се знае кой е собственикът и кой носи отговорност. Това е особено важно, когато става въпрос за военната индустрия и телекомуникациите. Самото огласяване на сделка, при която Цветан Василев продава тези компании, които са купени с пари от КТБ, показва, че това е нарушение на закона. Икономистът се аргументира с думите, че КТБ не може да дава толкова много пари на един човек, тъй като това е свързан кредит и той е над лимита. Ангелов открива много нарушения. Според него не е случаен фактът, че самата сделка съвпада с влизането на синдици в КТБ. За него това е показателно, защото никой не продава за едно евро, освен ако няма друга цел, а именно да се попречи на синдиците и да ги върнат на кредиторите.

Георги Ангелов е категоричен, че важният въпрос, който трябва да бъде разрешен, е този с офшорките - да имаме яснота. Икономистът е убеден, че първото, което трябва да се случи, е да има нов шеф на Банковия надзор. Второто важно нещо, по думите му, е да има наказани с дълги присъди в КТБ и тези пари да се върнат обратно с лихвите. Това ще гарантира, че няма да има следващи подобни случаи.

Ангелов подозира, че с военните заводи може да създадат проблеми с трети страни. Трябва да се приеме закон, в който се знае кой е собственикът. Практичната страна на въпроса е, че 120 кредита от КТБ са дадени - 4-5 млрд. и по-голямата част от тези пари ги няма и трябва да се върнат. Няма как да повярваме, че на Цветан Василев са му паднали от някъде тези милиони. Ясно е, че са свързани кредити, обобщи той.

Финансовият експерт Емил Хърсев пък заяви, че БНБ има изключително прецизна методология за контрол, която по нищо не се различава от европейската. Според него е грешно да се отнасят към контролния орган проблемите, които са вътрешни за една система. Когато кредитът е отпускан, банката е имала обезпечение и контрол върху него. Почти съм сигурен в това. въпросът е кога контролът е изпуснат, коментира той.