Общественият интерес е безспорно накърнен. Това призна финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Мартин Димитров от РБ за цесиите в КТБ и за наемането на международна компания за международни разследвания.

Ще направим всичко, успокои министърът. Всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани, изтъкна Горанов. Над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми. Над 90 съдебни производства са образувани от КТБ, като над 35 са производствата срещу длъжници. Над 180 броя прихващания са установени, които ще бъдат атакувани, стана ясно от отговора на финансовия министър.

Процесите, които текат и ще текат дълго време, ще бъдат обект на обществения дебат, подчерта Владислав Горанов. По-подробна информация за прихващанията и събиране на дължимото заради фалита на КТБ министърът е готов да даде в бюджетната парламентарна комисия.

11 международни компании са заявили желание да проучат случилото се в КТБ. Двама кандидати са селектирани и текат преговори с тях. До края на седмицата ще има сключен договор, каза Владислав Горанов и увери, че ще се наеме най-голямата международна компания в областта.

Експерти от фирмата щели да помагат и на българската прокуратура в разследването на фалита на КТБ.

Става въпрос за справедливост, каза Мартин Димитров, според когото всички цесии трябва да се оспорят. Всички трябва да са равни пред закона, подчерта реформаторът.

Мартин Димитров предложи Фондът за гарантиране на влоговете да представи план за действие по отношение на прихващанията, за да не се губи време. Според депутата, за да излезе истината за банката наяве, трябва да се наеме чуждестранна компания.

Тази компания трябва да е голяма, успяла и да е върнала вече подобни средства, според Мартин Димитров. Трябвало да се дадат такива стимули, че компанията да събере максимум средства от КТБ. Колкото повече пари върнела, толкова повече да й се платяло.

Реформаторът настоя списъкът със замесените лица, който ще излезе на светло след работата на компанията, да бъде публичен на даден етап.