Кризата в Сирия най-добре ще се разреши така, както бе преодолян конфликтът в Либия.

Това заяви бившият външен министър и настоящ шеф на Атлантическия клуб Соломон Паси по време на лекция на френския посланик, организирана от атлантиците ни

Припомняме, миналата година в Либия Муамар Кадафи поради нежеланието си да се оттегли като върховен лидер предизвика гражданска война.

На страната на опозицията тогава застана Западът а след решение на Съвета за сигурност на ООН НАТО изпрати самолетоносачи и изтребители които да подпомогнат действията на тогавашната опозиция. След обединените усилия Кадафи бе свален от власт, а малко по-късно заловен и убит.

Соломон Паси обяви своето виждане в отговор на въпрос, дошъл от представител на сирийската опозиция у нас, Надя Хамами, в който акцент бе поставен върху това как Европа реално ще помогне на сирийското население.

Паси даде мнение по повод предстоящите президентски избори във Франция. Бившият ни външен министър и основател на Атлантическия клуб в България допълни отговор на въпрос към Френския посланик Отие зададен от залата - дали е възможно след президентските избори Франсоа Оланд, който е кандидат на социалистите и води в социологическите проучвания, да преразгледа позицията на Париж за отношение на Пакта за еврото.

Според Паси не би било добре Оланд да спечели изборите. Като допълнителен аргумент срещу Оланд Паси посочи, че „този човек иска да направи данъците 75%"
Припомняме в края на миналата седмица стана ясно, че Оланд иска да наложи 75% данък върху доходите на най-богатите французи.