В късния следобед от ЧЕЗ съобщиха, че екипите на компанията са отстранили голяма част от авариите по мрежата в Югозападна България.

Припомняме, обилните снеговалежи през изминалата нощ причиниха прекъсване на електрозахранването в Югозападна България, а аварийните екипи имат сериозни проблеми с придвижването заради падналия над 65 сантиметра сняг.
В резултат на това 70 села в Кюстендилско останаха без ток.

Вече е възстановено захранването в общини Петрич и Симитли. Все още без захранване са 26 села в общини Трекляно и Невестино.
Очаква се и там захранването да бъде възстановено до края на деня.

Възстановено е и захранването в Гюешево, където тежки товарни автомобили бяха заседнали в снега и не позволяваха на аварийните екипи на ЧЕЗ да достигнат до граничния пункт.

Екипите на ЧЕЗ използват моторни шейни, за да локализират авариите.

Междувременно от Национална агенция пътища съобщиха, че в Пернишко и Кюстендилско - където продължава обилният снеговалеж - снегът е достигнал 60 см и предупредиха да не се пътува в южната част на страната и Рило-Родопската област.

Снежната покривка на Предела и Папаз чаир е над 40 см, а на ГКПП Гюешево надхвърля 80 см.

В участъка с.Извор - границата на Кюстендилска и Пернишка област снегонавяванията са над 60 см. Всички видове МПС задължително трябва да бъдат с вериги в посочения участък.

Главният път Е-79 в тези области е почистен до черно.

На прохода Петрохан вали мокър сняг, натрупванията са над 40 см. Участъкът се почиства и опесъчава непрекъснато, температурите са минусови.

10-15 см е снежната покривка на територията на ОПУ - Смолян. 52 машини почистват пътната мрежа. Всички МПС да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Превала и Пампорово.
В района на Доспат има ограничение за преминаването на тежкотоварните автомобили.

Няма ограничения в движението на територията на ОПУ - Кюстендил, снежната покривка е 3-4 см, 10 машини почистват пътната мрежа.

Заснежени са пътищата в района на Велинград и високите места над Пещера, Цигов чарк и Юндола. Снежната покривка е над 30 см.

Автомобилите задължително трябва да бъдат оборудвани с вериги.

АМ „Тракия" е почистена до черно, но пътната настилка е мокра, съобщават още от пресцентъра на НАПИ.