Над 1000 жители на пазарджишкия цигански квартал „Изток" окупираха областната многопрофилна болница, съобщава Дарик. Причината за недоволството им е аутопсията на 19-годишното момиче, което вчера се удави в микроязовир близо до града.

Припомняме, момичето потъна пред погледа на семейството си, което било на пикник.

Близките на удавницата категорично са се противопоставили на аутопсията, защото извършването й противоречи на религията им и ще накърни паметта на момичето. Те са със салафитски убеждения. Според каноните на това мюсюлманско течение, ако тялото на момичето бъде наранено със скалпел, то няма да може да бъде погребано.

Очевидци споделят, че цялата махала се е изсипала в района на болницата. По думите им снощи броят на хората дори надвишавал 5000. „Ужасно е", признават свидетелите. По думите на живеещи в района, повечето от протестиращите са били с бради, а жените масово са били с бурки.

Директорът на болницата д-р Васил Вълчев коментира, че разрешение за спиране на аутопсията може да бъде дадено само от дежурния прокурор. В района има засилено полицейско присъствие. По думите на д-р Вълчев охраната в района е помогнала да не се стигне до сблъсъци. И снощи, и днес има ангажирани полицейски екипи, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че ситуацията е овладяна.

Бащата на момичето, цитиран от БиТиВи, твърди, че става въпрос за нелеп инцидент, а не за убийство, затова лекарите нямат основание да правят аутопсия.

Все пак малко след 10.00 часа сутринта протестиращите получили обещание, че аутопсията ще бъде отменена и напуснали двора на болницата.

От своя страна от пазарджишката прокуратура уточняват, че се води досъдебно производство за склоняване към самоубийство и аутопсията е задължителна.

Междувременно от ВМРО призоваха полицията да бъде безкомпромисна срещу произвола на циганите. Според партията действията на протестиращите са недопустими и подсъдни. Те са категорични, че органите на реда в никакъв случай не бива да позволяват опити за физическа саморазправа с лекари.

Воеводите твърдят, че циганите искат буквално да линчуват лекарите, които са длъжни да спазят българското законодателство и да извършат аутопсия на удавеното момиче.

Агресорите са от циганския квартал „Изток", приютил ислямския фундаменталист Ахмед Муса Ахмед. Той бе един от обвинените за разпространение на антидържавна идеология 13 имами, а съдът го призна за виновен за проповядване на верска нетърпимост, обясняват още от ВМРО.

19-годишното момиче е влязло във водата с бурка.

В крайна сметка аутопсията е извършена, защото по закон трябва да има съдебно-медицинска експертиза. Резултатите ще бъдат предоставени на Окръжна прокуратура-Пазарджик. Ръководството на болницата и лекар от „Съдебна медицина" са разговаряли с близките на момичето и с протестиращите като са постигнали споразумение за извършване на аутопсия. Сега обаче родителите заплашват, че няма да приберат трупа, защото е осквернен, съобщава директорът на болницата, цитиран от „Фокус".