Световните лидери се събраха в Северна Ирландия за срещата на върха на Г8, на която ще доминира въпросът за Сирия, съобщи БиБиСи.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че се надява на срещата да се намери „обща основа" по въпроса за мирното урегулиране на Сирия.

Но Москва се обяви против плановете на САЩ за въоръжаване на бунтовниците. Външното министерство на Русия подчерта, че Москва няма да позволи налагане на зона, забранена за полети над Сирия.

Смятам, че ние няма да позволим този сценарий, каза говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич по отношение на възможността за налагане на зона, забранена за полети.

Припомняме, в навечерието на срещата на Г8 руският президент Владимир Путин обвини британския премиер Дейвид Камерън в предателство към хуманитарните ценности чрез подкрепа на сирийските бунтовници с „кръвта по ръцете им".

По време на двудневната среща се очаква също да бъде насочен фокусът върху проблеми от глобалната икономика.

Домакинът на срещата, премиерът Камерън, също изрази надежда да постигнат споразумение за започване на преговорите между ЕС и САЩ за свободно търговско споразумение и постигане на прогрес за данъчната прозрачност.

Преди началото на срещата американският президент Барак Обама обяви на обща пресконференция с шефа на ЕК Жозе Барозу, президента на ЕС Херман ван Ромпой и британския премиер Дейвид Камерън, че е възможно преговорите за търговско споразумение ЕС-САЩ да започнат следващият месец.

Камерън заяви, че успешно споразумение за търговията може да доведе до голямо влияние върху всички глобални споразумения за търговия.

В 39-та среща на Групата на осемте, която се провежда в графство Фърмана, Северна Ирландия, участват Великобритания, САЩ, Русия, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

Но срещата започна на фона на скандалните разкрития за шпионаж.

Британският вестник „Гардиън" съобщава, че Лондон е шпионирала делегати на две срещи на Г-20 в Лондон през 2009 г. Документи, разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, показват, че британското разузнаване е следило компютрите на чуждестранни политици и официални представители.

Британските шпиони четели имейлите на делегатите и пробивали сигурността на смартфоните им, за да наблюдават имейлите и телефонните им разговори.
Сред мишените бил турският министър на финансите и вероятно още 15 души от неговата делегация. Документите показват, че операцията била разрешена по принцип от високопоставени представители на правителството на тогавашния премиер Гордън Браун.

Също така са били използвани и разузнавателни технологии, за да се шпионират делегати на Русия и ЮАР на срещата на Г20 през 2009 година.

Американските шпиони, работещи във военната база на британските ВВС са подслушвали и телефонните разговори на тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев и руската делегация по време на срещата на високо равнище в Лондон през 2009 година и са предавали тези сведения на британското разузнаване, отбелязва РИА Новости.

Ето и програмата за работните срещи на Г8 ( българско време):

Понеделник
18:45 Глобална икономика
20:15 Двустранни срещи
22:00 Външна политика

Вторник
9:00 Двустранни срещи
10:30 Контратероризъм
12:30 Данъчна прозрачност
16:30 Приключване на преговорите
17:30 Пресконференция на премиера на Великобритания
17:45 Пресконференции на останалите лидери