45 гласа „за", девет „против" и трима „въздържал се" е резултатът от гласувания вот на доверие към лидера на СДС Мартин Димитров след петчасова дискусия в Националния съвет. Припомняме, синият лидер заяви намерението си да иска вот на доверие от националното ръководство в отговор на недоволството в партията от резултатите на Румен Христов на президентските избори.

18 организации са подкрепили Димитров, две са били против и две са се въздържали. Шест други не са били представени заради отсъствие.
От 75 присъствали членове на НС на партията 57 са гласували. Общо членовете на Националния съвет са 102-ма.

Мартин Димитров коментира, че резултатите показват, че сега той има 60% подкрепа - колкото е получавал и преди.
В една демократична партия решенията се взимат с подобни съотношения, каза той и подчерта, че гласовете „против" и „въздържал се" не го притесняват.

Димитров обясни защо е поискал вот на доверие. След загуба, а президентските избори са несъмнена загуба, европейският подход е да се потърси мнението на хората, заяви съпредседателят на Синята коалиция.

Лидерът на СДС допълни, че е бил готов да подаде оставка, ако няма вот на доверие.
Шефът на предизборния щаб Борис Марков обясни, че според устава, ако е имало внесен вот на недоверие, е трябвало да се съберат гласовете на две трети от присъстващите, а с акта на вот на доверие са били улеснени искащите промяна, защото за него уставът предвижда само 50 плюс един гласа. Той посочи, че организациите във Велико Търново и Пловдив са имали решение да не участват в гласуването и подчерта, че това не е решение за гласуване „против".

По време на заседанието е бил направен анализ на представянето на сините на изборите и ситуацията в СДС. Мартин Димитров за пореден път е отчел като основна грешка късното издигане на кандидатурата на Румен Христов. По думите му това го е направил неконкурентен.

Найден Зеленогорски от своя страна заяви, че местният вот като цяло е бил успешен и изтъкна, че СДС има 20 кмета и 200 общински съветници, което е приблизително колкото на предишните избори. СДС и ДСБ общо имат 7,5 %, което е повече отколкото на парламентарните избори, допълни той.

Като грешка Зеленогорски определи явяването с различни номера за различните избори, което според него е довело до объркване на избирателите. Донякъде превесът в гласовете за ГЕРБ се дължи и на това, че са се явили с един и същ номер на двата избора, отбеляза той.

Според него в бъдеще СДС трябва да се стреми към широка коалиция. Бъдещето е Синя коалиция плюс, уточни той и даде ВМРО на Каракачанов като пример за добър потенциален партньор.

Мартин Димитров заяви категорично, че достойното място на СДС ще бъде спечелено. Той остро разкритикува ГЕРБ, че нарушават всички демократични правила.

СДС беше създадено с мисията демокрация. Виждам, че ГЕРБ нарушава всички демократични правила. Ако БСП беше извършител на всички тези престъпления срещу демокрацията, не бих се учудил толкова много, но това, което прави ГЕРБ,  е извън допустимото и разумното, коментира той.

Димитров беше категоричен, че някой трябва да се противопостави, някой трябва да отстоява свободата, правилата и демокрацията. Кой освен нас може да свърши това. Кой, попита риторично той и подчерта, че мисията Демокрация е важна за една значима част от обществото.

В началото на демокрацията си спомням как Андрей Луканов искаше да има добро и лошо БКП - едното ляво, другото дясно и все да спорят помежду си. Това, което виждам в момента в България, е реализацията на неговата мечта - доброто БКП стана ГЕРБ, лошото БКП - БСП. Това виждам в момента и това е опасно, каза Димитров. Той добави, че е убеден, че има план "Цветанов" и го разкри: Да направи коалиция с БСП.

Цветанов каза, че се надява следващият парламент да има по-малко партии и ГЕРБ да обере целия десен вот. Това означава, че партньор на ГЕРБ ще е БПС или ДПС.

Изводът на Мартин Димитров от вота е, че ГЕРБ са си направили тренировка и че на следващите парламентарни избори ще прилагат всякакви нечестни методи.

Видяха, че победителите не ги съдят - един-два дни се показва записът от Плевен как се сменят бюлетини, разказват свидетели и накрая се говори само кой е победителят. Те ще приложат същата схема на следващите избори, убеден е синият лидер. Димитров изтъкна, че поради тази причина е поискал СДС да вземе всички мерки, за да може и в такава среда да е силна партия.

Стремежът е СДС да бъде интелигентна опозиция на ГЕРБ и категорично разграничаваща се от БСП. Очакванията му са за трудна година и много лоша икономическа среда. Комбинация от некомпетентно правителство и криза е бедствена за българските граждани, прогнозира той. Обществото ще поиска разумна алтернатива, защото нито БСП, нито ГЕРБ са способни да се справят. Тази разумна алтернатива трябва да сме ние, категоричен бе Мартин Димитров.