Над 300 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства са с изтекъл срок на валидност, съобщават от МВР.

От там напомнят, че шофирането с нередовни книжки е нарушение по Закона за българските лични документи, за което са предвидени съответни санкции.

Освен това, съгласно Закона за българските лични документи, това се квалифицира като неизпълнение на разпоредбите, а регламентираните глоби са от 30 до 200 лева.

Към момента няма струпване на гишетата на „Пътна полиция" и дирекция „Български документи за самоличност" и подаването на заявления за подмяна на шофьорските книжки е улеснено - може да става и в районните полицейски управления, посочват от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Издадените до 19 януари 2013 г. свидетелства остават със срок на валидност 10 години за всички категории и ще важат както у нас, така и за страните от ЕС.

След тази дата, във връзка с изпълнение изискванията на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета се въвежда промяна - различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС както следва:
- за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ - 10 години;
- за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E - 5 години;
- свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци до 5 години.

Отпада националната категория Ттб, като за управление на тролейбус, водачите, притежаващи категория D, преминават допълнително обучение за придобиване на правоспособност на тази категория. Предвидена е и промяна в образеца на издаваното на свидетелство за управление на МПС.

От ГДНП подчертават, че издадените свидетелства за управление на МПС преди 19 януари следващата година запазват своята валидност за срока, за който са издадени и не трябва да бъдат подменяни със свидетелства от новия образец.