Макар според правосъдния министър Диана Ковачева на кандидатите за членове на ВСС да не са спестени неудобните въпроси, според червената депутатка Мая Манолова това съвсем не е така.

Проблемът е, че на част от кандидатите се задават прекалено общи въпроси, което води до липса на динамика на самия процес и се създава впечатлението, че се заобикалят острите въпроси, коментира Манолова и добави, че това темпо се налага от управляващите.

Според Манолова обаче по този начин те правят грешка, защото кандидатите за ВСС са като кандидатите за всички публични длъжности: „Те трябва да имат смелостта и отговорността да отговорят на всеки един неудобен въпрос, независимо дали той е личен. Затова бягането от подобни въпроси наистина е минус на това изслушване."

Манолова е забелязала и известна доза театралност в самото изслушване - в декорите, в участието и присъствието на много хора, предварително подредени. Според нея обаче не това е най-важното.

„Същественото е, че за първи път се прави подобно изслушване и за първи път се създават правила, които да гарантират прозрачност в този изключително важен процес. Важно е това, което се случва сега, да изпълни тези правила със съдържание", изтъкна още БСП-депутатката.

По думите й, хората трябва да повярват, че това изслушване ще има реален смисъл и изборът не е предрешен, както и че наистина ще бъдат избрани тези, които са се представили най-добре. Дали това ще се случи Манолова като представител на опозицията е скептик.

Все пак в известна степен тя се чувства удовлетворена, защото съществува едно недоверие и подозрение към възможностите на парламента да излъчи достойни представители за ВСС.

Според мен не е така, парламентът може да номинира достойни, честни смели хора, които имат позиция и смелост да я отстояват. Част от кандидатите потвърждават това, изтъкна още Манолова и добави: „Друг е въпросът дали тези кандидати, които са представили едни много подробни и убедителни концепции ще бъдат избрани, или това ще остане един придатък, една финтифлюшка към общия процес за избора на ВСС."

Депутатката подчерта, че важното е в крайна сметка парата да не остане в свирката, прозрачността да не се превърне в показност или просто в публичност, а от това, което в момента наблюдаваме да има наистина избор на най-достойните и най-смелите професионалисти, които са се явили в това състезание.

Колегата й от Коалиция за България - Михаил Миков, отрече да има предварителна договорка и разпределени на местата в парламентарната квота. За загатната преди време от партията на Кунева нова тройна коалиция във ВСС между ГЕРБ, БСП и ДПС той коментира: „Всичко се шушука. Виждате, че имаме четирима кандидати. Нищо не се знае."

Миков е доволен от изслушаните до момента кандидати. Оттук насетне според него стои въпросът как тези отделни персони ще намерят общия тон и език по между си, за да решават проблемите на съдебната власт.

Депутатът изрази надежда, че и съдебната квота по същия начин да излъчи своите кандидати.Един от борещите се за място в новия ВСС - Йордан Давчев, пък по време на изслушването му в парламента трябваше да обясни и разминаването в данните за имотното му състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото, които е декларирал пред Сметната палата за 2008 година и декларацията, предоставена на комисията.
"Имам малко интензивно движение на имотите", обясни той и каза, че може да не е бил съвсем прецизен, но парите, с които е закупил апартамент от 114 кв.м. в столицата са от продажба на други имущества и заплати.

Той припомни и скандалът „Красьо Черния", в който се забърка настоящият ВСС.
По думите му, има скрити механизми, които са способствали за ходатайстване за един или друг магистрат. „Но за това ми говори и скандалът „Красьо Черничкият", който разбуни съдебната власт и дълго време ще търпим последиците от него", заяви Давчев.