Продължава акцията по събаряне на незаконните цигански постройки в старозагорския квартал "Лозенец". На място и днес са полицаи, жандармерия и кметът Живко Тодоров, съобщава БГНЕС.

Припомняме, вчера започна събарянето на 55 незаконни цигански къщи в квартала. Но багерите бяха посрещнати от строителни материали и жива верига. Стигна се и до сблъсъци между жандармерията и циганите.  Така под охрана на десетки полицаи бяха съборени 18 незаконни къщи, двама цигани бяха арестувани, а трима полицаи ранени.

Циганите, прекарали нощта под открито небе, тази сутрин продължават да настояват за среща с кмета Тодоров, който да разреши проблема им.

Междувременно кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви пред БНТ, че Общинският съвет на Стара Загора е осигурил възможност за социално слабите от квартал „Лозенец" да получат право на строеж.

По думите му премахването на сградите е наложено заради спазването на закона и че е „заплашен символът на Стара Загора - Аязмото" заради валежите и незаконната сеч на дърветата, както и заради разрастването на гетото през годините.

Тодоров подчерта, че жителите, чиито къщи вече са съборени, са готови да тръгнат по законовия път и да си построят къща, но вече по съответния ред.

На циганите още вчера им е било казано, че няма как да останат на това място, защото това е парк, след което са пожелали да тръгнат по законовата процедура и общината да ги упъти как да си построят законно къщи.

„Те казаха, че на самите им е омръзнало толкова години да живеят под постоянната заплаха и искат веднъж завинаги да се реши въпросът - да бъдат настанени законно. И аз подкрепям именно това - ако иска човек да се установи някъде - това да стане по законния начин", поясни кметът.

Тодоров разясни, че Общинският съвет на Стара Загора е осигурил възможност за социално слабите да получат право на строеж на добри цени, така че да могат да си го позволят. Отредени са съответните терени. Има около 80 свободни такива, могат да се построят 80 къщи и ако днес се подаде заявление от тези, които отговарят на условията, до две седмици може да се състои това.

През деня ще бъдат съборени 22 къщи, предстои изчистване на терена, който ще бъде залесен и ще функционира като парк.

БНР отбелязва, че днес в квартала напрежение няма.

Много роми от квартала вече заявиха, че в 14 ч. ще отидат на среща с кмета, за да се запознаят с изискванията за кандидатстване за някой от 80-те терена.