Президентът на Молдова Владимир Воронин призова Запада да се намеси в успокояването на ситуацията и овладяване на протестите на опозицията срещу изборните резултати, предаде РИА „Новости".

Призивът беше отправен по време на среща на Воронин със западни дипломати, на която държавният глава дал ясно да се разбере, че опозицията трябва да приеме резултатите от вота след като плеяда от международни наблюдатели определи гласуването за парламент като честно, прозрачно и демократично.

Междувременно тази сутрин стана ясно, че полицията отново контролира положението в Кишинев.  

Лидерите на молдовската опозиция обаче се разграничиха от нападенията срещу сградите на парламента и президентството в Кишинев.

Опозиционните лидери признаха пред журналисти, че протестиращите са излезли от контрол, но заявиха, че протестите ще продължат докато не бъдат назначени предсрочни избори. След като изпочупиха сградата на президентството и първия етаж на парламента, протестиращите се преместиха на централния площад в столицата.

Лидерът на либералдемократите Влад Филат, столичният кмет и лидер на Либералната партия Дорин Киртоака и ръководителят на Съюз "Наша Молдова" Серафим Урекян призоваха протестиращите на площада да се въздържат от агресия. Междувременно властите в Молдова се договориха с лидерите на опозиционните партии да бъде извършено ново преброяване на гласовете, съобщи Ройтерс.

"Ще пристъпим към ръчно преброяване на бюлетините, което ще отнеме най-много десет дни. Всичко зависи от техническите условия. Подобни правила не са фиксирани в закона", заявил представител на Централната избирателна комисия.

Пресслужбата на президента опроверга разпространената по няколко румънски канала информация, че Воронин е напуснал Кишинев.

Погромите в молдовската столица напомнят неотдавнашните "цветни революции" в Киев, Тбилиси и Бишкек, съобщи БТА.

Мнозина съзряха в станалото и ръката на западните тайни служби, и ръката на САЩ, и ръката на румънското разузнаване, защото и трите посочени "ръце" консултираха хора от молдовската опозиция.

И най-горещите глави на Запад обаче си дават сметка, че молдовската опозиция днес няма широка подкрепа сред електората.

Тъкмо затова изборите бяха признати за честни и демократични от всички международни наблюдатели. Иначе Европа с голямо удоволствие би осъдила действията на победилите комунисти.