За първи път пред българската общественост бяха показани две уникални находки, открити на Перперикон през 2010 г.

След продължителна реставрация проф. Николай Овчаров представи уникален средновековен печат и аграфа - накит за горната част на дреха.

Двете находки са открити в североизточния ъгъл на Акропола в Перперикон.

Аграфата е церемониално украшение, което показва ранга на носещия го, а в случая става въпрос за женска аграфа.

Накитът се датира от 3-4 век, в периода на римското развитие на Перперикон.

Украшението е изработено от бронз, а централната му част е запълнена с бяла стъклена паста, в която са монтирани 12 изключително фини лъчови звездички.

Химиците все още се чудят как са направени, отбеляза проф. Николай Овчаров и обясни, че тази част на украшението прилича на звездно небе.

Втората находка представлява пирамидален печат, който вероятно е личният печат на владетеля на Перперикон през 10-11 век.

Отпечатващата му част е направена от кост, с изобразен лъв в движение, който, по думите на проф. Овчаров прилича на друг символ - на старозагорския лъв от 10 век.

Този печат се датира от 10 - 11 век.

Пирамидалният му обков за закачване е от чисто сребро.

Това е петият подобен печат, намиран по нашите земи. Другите печати произхождат от Симеоновата столица Велики Преслав.

Традицията на тези печати, които са лични, според изследователите идва отпреди новата ера и преминават в римската и във византийската епоха, обясни археологът.

Той е убеден, че в случая става дума за византийски печат, който е бил притежание на висш военен сановник.

Проф. Овчаров го свързва с друга находка  - оловен печат на патриция Теодориан.

Тези две находки, по думите на учения, потвърждават блясъка, който е имал Перперикон през римската епоха, когато скалният град на траките е бил най-важният в Родопите през средновековния период.

Проф. Овчаров изрази надеждата, че за археологията 2011 година ще бъде по-успешна от предходната.

Има сигнали, че през 2011 г. българското правителство ще има по-специално отношение към културно-историческите обекти.", заяви той.

По думите му вчера е излязла книга от Националния комитет за българските символи, с десетте най-големи български символи, сред които се намира и Перперикон.

Археологът съобщи още, че на  1 март в ЕП ще има честване на националния ни празник 3 март, на който ще присъства и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, както и всички български евродепутати.

По време на честването, ще бъде излъчен специален филм с акцент върху Перперикон и светилището на Орфей.

Започва трудна година под егидата на избори, но смятам, че България трябва да се грижи за своето минало.", каза в заключение проф. Овчавор.